szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ma már egyre több fajta amarillisz hagyma található a kertészetek polcain; fehér, sárga, piros, narancs és rózsaszín...

Ma már egyre több fajta amarillisz hagyma található a kertészetek polcain; fehér, sárga, piros, narancs és rózsaszín színekben egyaránt elérhetőek. Ebből a sárga kisebb, míg a piros és a narancsszínű nagy virágú, sőt már dupla, cirmos, tarka és csoportosan nyíló törpe fajtákat is vehetünk. A hagymák ára 1000-2000 forint között van, ám ne felejtsük el, hogy ezeket a hagymákat elég egyszer megvenni, hiszen ezeket évről évre újra hajtathatjuk.

Egy hagyma átmérője akár 18-20 centiméter is lehet, a virágok pedig akár 50-60 centiméter magasra is megnőhetnek. A csoportosan nyíló virágok pazar látványt nyújtanak, hiszen néha 10-12 virág is nyílhat egyetlen hagymából.


Beszerezni valók

Mi a teendő, ha megvásároltunk egy ilyen hatalmas hagymás növényt? Már a vásárláskor vegyük meg hozzá a laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet és egy legalább kétszer nagyobb cserepet, mint maga a hagyma. A cserépnek több szerepe is lesz, de elsősorban a méret a lényeg! Ha túlságosan kis cserépbe tesszük a hagymát, akkor nem lesz elég tápanyaga a növénynek, ráadásul a virág nagysága miatt könnyedén felborulhat a kicsi cserép. Ha azonban túl nagy cserépbe ültetjük a hagymát, akkor csak a gyökér fog nőni, míg maga a növény nem.Ültetés

Az ültetésnél rendezzük el a gyökereket, nehogy megsérüljenek. Fontos, hogy a hagyma felső része a föld felett legyen, vagyis a hagyma felső egyharmad mindenképp látszódjon ki a földből.

Ültetés után adjunk kevés vizet a növény hagymájának, majd helyezzük a cserepet egy félárnyékos helyre. Azért fontos a kissé sötét hely, mert ha rögtön világos helyre helyezzük, akkor a növény csak levelet hajt és elmaradhat a virágzás. A kertészek is a sötét órák meghosszabbításával bírják az amarilliszt virágzásra. Jó megoldás lehet az, ha a virágcserepet sötét kartonnal vesszük körül, de akár egy barna papírzacskó is megfelel erre  acélra.

Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, akkor minimális locsolás mellett várjuk meg, hogy kibújjon a növény hajtása. Ha ez a kis hajtáscsúcs eléri az 5 centiméteres nagyságot, akkor áttehetjük a növényt egy világos és meleg, körülbelül 18-20 fokos helyre.  A növekedési időszakban azután öntözzük kicsit többet a növényt, de ne felejtsük el, hogy az amarillisz is egy hagymás növény, amely a túlzott locsolás miatt elpusztulhat.


 

[[ Oldaltörés (Öntözés, tápoldatozás) ]]

 

Öntözés, tápoldatozás

A virágzás ideje alatt, ami akár 2 hétig is eltart, adjunk az öntöző vízhez egy kevés virágzó tápoldatot, így biztosítva a növény számára a kellő tápanyagot. Ha a virág már teljesen kifejlődött, akkor érdemes ismét hidegebb helyre tenni a növényt, mert félárnyékos és körülbelül 12-15 fokos helyen tovább tart a virágzás. Virágzáskor a virág szárát támasszuk meg egy karóval vagy bottal, mert a virág súlya miatt könnyen eltörhet a szár. Ha időnként elforgatjuk a cserepet, elkerülhetjük, hogy a virág megdőljön vagy féloldalasan fejlődjön.

A két hét után a virágok elnyílnak – ezeket vágjuk le az anyanövényről – majd szép lassan a levelek is elkezdenek sárgulni, ám ne ijedjünk meg, ez természetes folyamat. Ne vágjuk, le a sárga fonnyadt levelet, mert bár nem túl szép látvány, meg kell várni, míg teljesen elszáradnak és maguktól leesnek. Így az összes fontos tápanyag visszahúzódik a hagymába és jövőre az új virágnak lesz elég vitamin és ásványi anyag készlete a növekedéshez.

Ha már a levelek teljesen elszáradtak, akkor vágjuk le azokat, majd a hagymát tegyük el jövő tavaszig egy félre eső sötét sarokba, ahol sem gondozásra sem öntözésre nem lesz szüksége. Így minden ősszel és tavasszal újra tudjuk hajtatni az amarillisz hagymát. Ha időzíteni szeretnénk – például karácsonyra – az amarillisz virágzását, akkor számoljunk vissza 8 hetet és ekkor kezdjük el hajtatni a hagymákat, így ha szerencsénk van, a karácsonyi asztalon virágzó amarillisz lesz a szobadísz.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!