szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

4 éve féltestvéreimmel örököltünk egy 1.

4 éve féltestvéreimmel örököltünk egy 1.5 szobás panellakást, amelyet több éve albérlő használ, édesapánk halála után semmilyen költséget (villany, fűtés, közös költség, víz) nem fizet, sőt ez idő óta bérleti díjat sem fizet részünkre, mivel mi lettünk a tulajdonosok tőlünk tiltják le a nem fizetett díjakat, nem hajlandó kézhez venni
a felmondást, elzárkózik mindenféle találkozás elöl, a villanyt mint tulajdonosok kikapcsoltattuk, ezután a szomszédtól kért áramot. Kérem adjon tanácsot számunkra, mit tegyünk hogy a pénzünkhöz, s a lakásunkhoz jussunk?

Tisztelt Asszonyom!
 
Ha klasszikus  bérlőről van szó, akinek van szerződése és bérleti díjat is fizet, akkor „lakáskiürítési per“ indíthatunk, ami bonyolult és hosszú. Ha ugyanis a bérlő vitatja a felmondás jogosságát, a per pedig évekig húzódik, a bérlőt a jogerős befejezésig megilleti a birtokvédelem. A birtokvédelem addig illeti meg a bérlőt, ameddig fizeti a bérleti díjat, ha viszont már nem fizet, akkor jogellenes lakáshasználónak minősül. Vele szemben birtokvédelmet a jegyző helyett csak a bíróságtól érdemes kérni, ahol vitatni kell a birtoklás jogszerűségét. Szerencsés esetben a bíróság akár néhány hónap alatt is lezárhatja az ügyet.


Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek