szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A talajból felszálló nedvesség erősen rontja a fal állagát, valamint a belső oldalon is megjelenve nem csak...

A talajból felszálló nedvesség erősen rontja a fal állagát, valamint a belső oldalon is megjelenve nem csak kellemetlenné teszi a lakás levegőjét, de egészségünket is veszélyezteti. A lepergő vakolatot eltávolítani, majd a nedves falat újravakolni több okból sem célszerű. Először is a fal állaga attól tovább romlik, hogy nem látjuk. Másodsorban pedig az újravakolás csupán időleges megoldás, idővel kérlelhetetlenül újra meg fognak jelenni a nedves foltok és a salétrom.

A fal nedvesedését tehát nem eltakarni kell, hanem megszüntetni. Ehhez mindenekelőtt vizsgáljuk meg, honnan és milyen módon támadja a falat a nedvesség, majd vegyük át a leggyakoribb módszereket, amelyekkel eredményesen harcba szállhatunk ellene.

Az esőáztatta fal nem okoz gondot, mert gyorsan kiszárad

Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a talajból felszálló nedvesség nem úgy támadja a falat, mint például a pára vagy az esővíz, és nem sok köze van a talajvíz szintjéhez sem. Minden építőanyag – még a beton is – folyamatosan veszi fel a talajból a vizet. Ezt hívják kapilláris úton feltörő víznek. A falra csapódó esővíz csak időlegesen támadja a ház falát, így az könnyen kiszárad, miután elállt az eső. Ám a kapilláris úton támadó nedvességgel nem tud mit kezdeni, mivel ez a támadás folyamatos, így bármennyi vizet tud elpárologtatni az építőanyag, azt a talaj nedvessége azonnal pótolja.

A penész nem csak ronda, de egészségtelen is


A leginkább célravezető megoldás ezért az, ha útját álljuk a felfelé igyekvő nedvességnek. Erre alkalmazzák a bitumenes szigetelést az építkezések során. Ha a már felépült házunk falán megjelenik a salétrom, akkor vagy elöregedett már a vízszigetelés, vagy annak hibája, hiányossága okozza a problémát. Pótolni kell tehát valamivel!

[[ Oldaltörés (Módszerek a vizesedés megállítására) ]]

A leggyakoribb módszer: falátvágás

Az egyik leggyakoribb módszer, amikor az elöregedett bitumenes szigetelés helyett újat húznak be a fal teljes keresztmetszetében. Régebben ehhez az eljáráshoz teljesen kibontották a falat, az alsó sor téglát (vagy több sort) eltávolították az épületből, majd újakkal pótolták. Ennek a megoldásnak korszerűbb változata a falátvágás. Ezzel az eljárással nem szükséges bontani a falat. Egy erre alkalmas gép segítségével teljesen átvágják a falat, majd az állékonyság megőrzése érdekében ideiglenesen kiékelik a vágás során keletkezett mintegy 1 cm-es rést. Új szigetelőlemezt helyeznek be, és cement alapú habarccsal kiinjektálják a vágás helyét. A habarcs megkötése után az ékek eltávolíthatók, így a fal állékonysága is megmaradt, és a megfelelő vízszigetelés is biztosított.

Elektrokinetika és elektroozmotika

Meglehetősen idegenül hangzanak ezek a kifejezések az építőiparban. Ezek nagyon új módszerek, amelynek során bontani sem szükséges a falat, valamint új szigetelőanyaggal sem kell ellátni. A két eljárás közös jellemzője, hogy a fal nedvességét elektrolitként használják, ezáltal az elektromos töltéssel rendelkező részecskék mozgási irányát megváltoztatják. Egyszerűbben fogalmazva: az eljárás során az eddig felfelé igyekvő vízrészecskék az elektromosság hatására megfordulnak, és lefelé távoznak az építőanyagból.

A munkálatok során a szakember egy pozitív pólusú karbon bevonatú hálót telepít a falra, a fal tövét pedig negatív pólusú grafit elektródákkal látja el. A folyamathoz szükséges áramot egy alacsony fogyasztású vezérlőberendezés irányítja. Ez az eljárás leginkább nagy falvastagságú házaknál kifizetődő, ahol túl költséges lenne a teljes keresztmetszetben történő vízzáró szigetelés beépítése.

Krómacél lemez beütése

Utoljára hagytuk a legnagyobb sikerrel kecsegtető megoldást. Az eljárás során a padlószint alatti fugasort (ha hozzáférhető) előfúrják, majd egy pneumatikus gép segítségével átütnek egy krómacél lemezt a fal teljes keresztmetszetében. Az így kapott szigetelés folytonosságát átlapolással, vagy korcolással oldják meg. (A korcolás annyit tesz, hogy a lemezek visszahajtott szélei egymásba kapaszkodnak, így védve vannak az elmozdulás ellen.) Ezzel az eljárással a felfelé igyekvő víz útját teljes mértékben elzárják, így a fal rövid idő alatt kiszárad. A krómacél lemez besajtolása akár 150-200 évig is biztosítja a megfelelő vízszigetelést.
A fenti eljárások nem minden esetben alkalmazhatók, ezért a felesleges költségek elkerülése érdekében mindenekelőtt szakember tanácsát kell kikérni. A felkészült mester nem csak a vizesedés mértékét és magasságát tudja megállapítani, de arra nézve is tud tanáccsal szolgálni, hogy milyen eljárással tudjuk a legjobb hatást elérni.

Demeter Kornél
epitesiportal.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!