szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik faj a howeia belmoreana, amely hazájában is csak 6 méter magasra nő meg, és termete kissé törékeny a többi...

Az egyik faj a howeia belmoreana, amely hazájában is csak 6 méter magasra nő meg, és termete kissé törékeny a többi pálmához képest. A törzs alja megvastagszik, levelei erősen íveltek, levélszárnyai pedig felfelé néznek.

howeia balmoreana

A másik faj a howeia forsteriana. Ez a pálma őshazájában több mint 15 méter magasra is megnőhet, törzsének vastagsága pedig elérheti a 15-20 centimétert, ám itthon három méternél nagyobbra ritkán fejlődik. A felfelé álló levélnyélen szorosan egymás mellett találhatók a szárnyalt levelek, amelyek egyenletes ívekben hajlanak lefelé, elegáns külsőt adva a növénynek. Hazánkban ezt a pálmafajt szobanövényként is ismerhetjük. Igen kedvelt dísznövény, ennek oka az, hogy nem kényes, így csaknem minden otthonban megél.

howeia forsteriana

Gondozásuk

Átültetéshez használjunk jó vízáteresztő képességű virágföldet vagy pálmaföldet, a fiatal növényeket kétévente ültessük át, míg az idősebb növényeknél csak felszíni talajt kell időnként lecserélni. Nyáron kitehetjük a szabadba is egy árnyékos helyre, télen viszont védjük a hideg, huzatos szobáktól, mert a legkisebb hideget sem viseli el. Ha lakásban tartjuk, tavasszal védjük az erős, tűző napsütéstől, mert a levelek kiéghetnek, amit apró barna foltok jeleznek a levél tetején.

Földjét tartsuk állandóan nedvesen, de kerüljük a pangó víz kialakulását, majd télen csökkentsük a locsolást, ám ekkor se hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez egy kevés tápoldatot, majd szeptember végén ezt is elhagyhatjuk. Nagyobb tágas otthonokba ajánljuk ezt a gyönyörű pálmát, hiszen három méteres magasságával a kisebb lakásokat hamar kinövi. Szoliter növényként vagy térelválasztóként is tarthatjuk.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hogyan teleltessük a muskátlinkat?

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az...