szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ma már a boltok polcain számtalan fűszer közül válogathatunk, ám ízük és aromájuk még csak nem is hasonlít a friss...

Ma már a boltok polcain számtalan fűszer közül válogathatunk, ám ízük és aromájuk még csak nem is hasonlít a friss fűszernövényekéhez. Hazánkban még nem terjedt el a friss fűszernövény használata, pedig teljesen más ízt kölcsönöz az ételnek, és néhány fűszernövényt otthon akár az ablakban is könnyedén termeszthetünk. A saját termesztésű növény vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag, sőt az illóolajoknak köszönhetően még illatos is, így felfrissíti lakásunk levegőjét.


A fűszernövényeket ültethetjük magról vagy kifejlett palántáról, a nagyobb bevásárlóközpontokban és a barkácsáruházakban mindkettő kapható. Legnépszerűbb a petrezselyem, a majoránna, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a bazsalikom és a citromfű. A növényeket a szerint válogassuk össze, hogy milyen jellegű ételeket szeretünk készíteni, az olaszos netán a magyaros konyha a kedvencünk.

Miután haza vittük

Vásárlás után vigyük haza a növényeket, és ültessük át két számmal nagyobb cserépbe. Ez azért fontos, mert sajnos a hazai kertészetekbe a növények már eleve kis cserépben érkeznek. Így viszont hamar kifogy a tápanyag, a növény pedig pár hónapon belül tönkre megy. Az ültetéshez laza B típusú vagy általános virágföldet válasszunk, jó vízáteresztő képességgel. Ha szép dekorációnak szánjuk a növényeket, válasszunk egy hozzá illő bélelt fonott kosarat vagy kaspót, amelyen eleve virág dekoráció található. Ha több hellyel rendelkezünk, ültessünk össze két-három cserép fűszernövényt egy nagyobb kerámia tálba vagy kosárba, így mini fűszerkertünk lesz otthon.

 

 

[[ Oldaltörés (Öntözés, metszés) ]]


Öntözés, metszés

A növényeket tegyük világos, de nem tűző napos helyre, majd május elején kitehetjük őket az erkélyre vagy a kertbe is. Havonta egyszer adhatunk kevés tápoldatot is az öntözővízhez, ám a locsolásnál figyeljünk oda, hogy ne álljon pangó víz a cserép alatt, mert könnyen kirohadnak a gyökerek. Ha kaspóban tartjuk a növényeket, locsolás idején emeljük ki őket a kaspóból, és csak ha minden felesleges víz lecsepegett, akkor helyezzük vissza a kaspóba.
Ha a fűszernövény eléri az eredeti méretének a dupláját, akkor kezdhetjük vágni és metszeni, hiszen a visszavágással erősítjük és növekedésre serkentjük a növényt. A levágott fűszernövény levél, vagy szár felhasználható frissen vagy szárítva, de akár fűszerecetet vagy fűszerolajt is készíthetünk belőle.

Fagyasszuk le a felesleget

Ha túl sok a levágott növényünk, és nem tudjuk mindet felhasználni, akkor se dobjunk ki semmit, hanem a felaprított részeket tegyük vízzel feltöltött jégkocka tartóba, majd az egészet fagyasszuk le.  Így legközelebb elég kivenni egy kockát, és máris fűszerezhetjük az ételeinket.

Kovács Erika
viragcenter.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hogyan teleltessük a muskátlinkat?

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az...