szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Jó ideje kaphatók már Magyarországon a növények kiegyensúlyozott öntözéséhez használható agyag granulátum, ám mégis...

Jó ideje kaphatók már Magyarországon a növények kiegyensúlyozott öntözéséhez használható agyag granulátum, ám mégis kevesen tudják, hogy ez mire és hogyan használható. Ez egyébként magas hőmérsékleten kiégetett anyag, amely víz hatására megduzzad, így sokáig képes a vizet megtartani. Az agyag granulátumot tehetjük egy tálcára a cserép alá, télen a cserép tetejére, a földre vagy akár ültetéskor a cserép aljára. Használhatjuk ültető közegként a vízkultúrás növényeknél, de kerti dekorációként is jó lehet.

Mire jó télen?

Az agyag granulátum szabályozza a virágföld nedvességét és a környezet páratartalmat azzal, hogy magába szívja és megtartja a felesleges vizet. Télen elég a föld tetejére kiszórni az agyag granulátumot, így ha túllocsoljuk a virágföldet, az agyag granulátum elszívja a felesleges nedvességet, majd elpárologatja azt. Ezzel a növényt megmenthetjük a gyökérrothadástól, ráadásul még párás környezetet is biztosítunk a számára. Ha a növény számára később túl kevés a víz, az agyag granulátumból nedvességhez juthat, így a földje nem szárad ki.

Nyáron akár a kertben is használható

Meleg nyári napokon érdemes egy réteg agyag granulátumot szórni a virágföld tetejére, ami a szobanövényeket megvédi a kiszáradástól, hiszen lefedi a földet, így a legnagyobb melegben is védve vannak. Az agyag granulátumot a kertben is használhatjuk, bár itt már nagyobb mennyiséget kell felhasználni belőle. Ha a virágágyást golyócskákkal fedjük le, akkor megvédhetjük a túlhevüléstől és a kiszáradástól. Sőt, a kiszáradás mellett még a gyomok elburjánzását is gátolja, hiszen nem engedi felszínre törni a gyomnövényeket.

Kovács Erika
viragcenter.hu

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hogyan teleltessük a muskátlinkat?

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az...