szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az égő lakásból egy idős férfit válságos állapotban hoztak ki a tűzoltók, a férfi teljes testfelületén súlyos égési...

Az égő lakásból egy idős férfit válságos állapotban hoztak ki a tűzoltók, a férfi teljes testfelületén súlyos égési sérüléseket szenvedett, és füstmérgezést kapott. Az orvosok 10 óra után jelentették be a férfi halálát. Az 5. emeleti erkélyről egy hölgyet emelőkosárral menekítettek le, füstmérgezés gyanújával. Két további lakó szintén füstmérgezést kapott. A három füstmérgezettet az Erzsébet Kórházba vitték, ahol kora reggel nem adtak felvilágosítást állapotukról.

A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, életveszélyessé vált. A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 15-20 ott parkoló autóban kisebb-nagyobb kár keletkezett. Molnár Péter tájékoztatása szerint a sérülteken kívül további három embert a tűzoltók menekítettek ki az égő emeletről. A tüzet három vízsugárral eloltották, majd a teljes épületet kiürítették.

Életveszélyes épület

Kora reggel a szóvivő elmondta, hogy a mérnöki vizsgálat szerint az egész ház életveszélyessé vált, ezért a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Az épület 53 lakásából az érintettek a tűzoltók segítségével hozták ki holmijukat. A lakók elhelyezéséről a Polgári Védelem és a kerületi önkormányzat gondoskodik - tette hozzá Molnár Péter. A tüzet kiváltó robbanás okát a tűzoltóság és a rendőrség együtt vizsgálja.

Lezárték a szomszéd óvodát is 

Zárva kell tartani egy, a ház szomszédságában lévő épületet is, amelyben a kerület legnagyobb óvodája és egy bölcsőde is működik. Emiatt valószínűleg segítséget kell kérnie az önkormányzatnak egy másik kerülettől, hogy a gyermekeket elhelyezhessék a kárrendezés idejére, amely az előzetes információk szerint két hetet is igénybe vehet - mondta Rogán Antal, az V. kerület polgármestere.

Rogán Antal szerint a terület rendbehozatalának költsége 100 millió forint alatt lehet, a ház ötödik emeletének átépítése, a támfal kijavítása pedig 200-300 millió forintba is kerülhet.

Az önkormányzat minden segítséget megad a lakóknak, és - bár a társasházban csak hétszázalékos tulajdonrésze van - valószínűleg átvállalja majd a helyreállítás költségeit - tette hozzá. A kerület csak 10-12 károsultat tud elhelyezni, ezért segítséget kérnek a fővárosi önkormányzattól is. A polgármester - mint beszámolt róla - összehívta a védelmi bizottság ülését, amely után tájékoztatót tart a témában.

Demszky Gábor főpolgármester, miután bejárást tartott a házban, azt mondta: reggel az épületben járt a gázművek szakértője és kizárta, hogy a gázvezeték okozhatta a hibát az egyedül élő idős férfi lakásában. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere pedig azt közölte, hogy korábban felújították az épület gázvezetékrendszerét és volt úgynevezett gáztömörségi vizsgálat is. 
  

[[ Oldaltörés (Nézze meg a helyszínen készült fotókat!) ]][[ Oldaltörés (Még több kép a helyszínről) ]]


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!