szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó legfrissebb statisztikái szerint, a londoni kereskedelmi...

A Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó legfrissebb statisztikái szerint, a londoni kereskedelmi ingatlanbefektetések mértéke a negyedik negyedévre a harmadik negyedévben elért 1,602 milliárd fontról 3,096 milliárd fontra emelkedett, ami éves szinten 6,81 milliárd font növekedést jelent.

A londoni kereskedelmi ingatlan befektetések 90 százaléka a tengerentúlról érkezik. A külföldiek továbbra is jelentősen profitálnak a font gyengeségéből, az Egyesült Királyság piacának átláthatóságából, az alacsony kamatokból valamint a hazai piacaikhoz és más befektetési osztályokhoz képest relatív magas hozamokból.

A legsikeresebb londoni alpiac a City & Docklands, amely 3,7 milliárd font összbefektetéssel sikeresebb évet zárt, mint a 2008-ban elért a 3,46 milliárd font.

Ezen az alpiacon a legnagyobb tranzakciók a következők voltak: a HSBC Tower Canary Wharf értékesítése 772 millió fontért, a 88 Wood Street EC2 eladása 183 millió fontért a Korean National Pension Fund részére, valamint az 5. Churchill Place, Canary Wharf megvásárlása egy tengerentúli befektető által 208 millió fontért. 

Bár a teljes éves eredmény elmarad 2008-hoz képest, szakértők meglehetősen biztosak abban, hogy 2009 volt a mélypont és 2010 ismét emelkedést hoz majd, mivel az árak emelkedésével ás a kereslet növekedésével egyre több kínálat szabadul fel a bankok részéről.

Szakértők szerint a közép és kelet-európai piacokon - és Budapesten - az irodabérleti díjak továbbra is nyomás alatt vannak. A legfelső kategóriás irodák bérleti díja 10-15 százalékkal csökkent az előző évi szinthez képest, de az elmúlt hónapokban viszonylag stabil maradt, noha az alacsony kereslet miatt nem történtek tranzakciók. A bérleti díjak Budapest belvárosában jelenleg havi 20 euró/négyzetméteres szinten tetőznek.

Forrás: Cushman & Wakefield

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez