szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ausztriában körülbelül 3,2 millió hűtőszekrény- és fagyasztó működik.

Ausztriában körülbelül 3,2 millió hűtőszekrény- és fagyasztó működik. A számítások szerint ha valamennyi régi típusú lenne, akkor évente 1181 millió kilowattóra áramot fogyasztanának, míg optimális esetben, vagyis modern jégszekrények esetén ugyanez a szám 766 millióra csökkenne. Egy háztartásra vetítve (a gép tizenöt éves élettartamával számolva) összesen 1900 kilowattóra megtakarítást jelent egy újabb készülék beszerzése.

Hasznos tippek

1. Szigetelés – rendszeresen ellenőrizze tömítést, hogy jól zár-e a hűtőszekrény ajtaja.

2. Csak szobahőmérsékletűre hűlt ételeket tegyen a hűtőbe.

3. Hagyjon 5-10 centiméter távolságot a fal és készülék hátoldala között, ezzel a gép áramfelhasználását akár tíz százalékkal is csökkentheti.

4. Ne tartsa kicsi helyiségben a hűtőszekrényét, és lehetőleg ne „zárja be” a konyhabútorba – az utóbbival megrövidíti a gép élettartamát, amely "hálából" izmos villanyszámlát generál.

5. Ha készülékéből hiányzik az automatikus leolvasztás funkció és jég képződik benne, akkor rendszeresen olvassza. A jegesedés öt százalékkal is növelheti a fogyasztást.

6. Ügyeljen a hűtő elhelyezésére, lehetőleg ne állítsa fűtőtest, tűzhely, mosó- vagy mosogatógép mellé. A helyes pozíció kiválasztása öt százalékos megtakarítást jelent.

7. A mélyhűtött élelmiszereket tegye a hűtőszekrénybe felengedni – ezzel energiát takarít meg, ugyanis alacsony marad a hűtő hőmérséklete.

8. Az élelmiszerek optimális tárolási hőmérséklete 5-7 fok, felesleges ennél alacsonyabb fokozatot beállítani.

9. Ne engedje be a meleget a hűtőbe – vagyis ne hagyja sokáig nyitva gép ajtaját.

10. Ha lehetséges, a ház, vagy a lakás hűvösebb részén rendezzen be kamrát – tizenöt fokon egy-egy napi „ellátmány” frissen tartható.

11.  A méret a lényeg, 50-60 liter űrtartalom elegendő személyenként, azaz nem kell rögtön a legnagyobb hűtőszekrényt beszerezni, így spórolhat az áramszámlán.

12. Vásárlásnál figyeljen a hűtőgép tulajdonságaira. A No Frost (jégmentes) típusú készülékek teljesen meggátolják a belső jegesedést, viszont a ventillátor miatt 10-30 százalékkal több áramot fogyasztanak. A Low- és Stop-Frost gépek csökkentik a jégképződést, viszont kevesebb energiával működnek.

Így vásároljon!
 
Válaszunk A, A+ vagy A++ energiaosztályba tartozó hűtőszekrényt. Az energiaosztály azonban nem minden: vásároljunk akkora hűtőszekrényt, amekkora valóban megfelelő háztartásunk igényeihez! Többszemélyes háztartás esetén felnőttenként 60 literes térfogattal számolhatunk. Ha engedve a méret csábításának túlságosan nagy hűtőt veszünk, akkor jó eséllyel vagy üresen fog kongani, vagy éppen teletömjük felesleges, soha fel nem használt élelmiszerekkel. Ha rendszeresen nagyobb mennyiségű élelmiszert fagyasztunk, érdemesebb fagyasztóládát vásárolni. A felülről nyitható fagyasztóláda energiafogyasztása ugyanis akár 20-40 százalékkal kedvezőbb.

Forrás: egymozdulat.hu

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!