szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Mint azt tegnap megírtuk, az elmúlt hétvége viharai nyomán eddig 4 milliárd forintra becsülik a biztosítók az...

Mint azt tegnap megírtuk, az elmúlt hétvége viharai nyomán eddig 4 milliárd forintra becsülik a biztosítók az ügyfeleiket érintő károkat. Csak a piacvezető AEGON Magyarországhoz hétfő délelőttig 1000 bejelentés érkezett, a legtöbb Borsod és Pest megyéből, valamint Budapestről.

Kárelhárítás Miskolcon, 2010.

Mire fizet a biztosító?

Magyarországon a meteorológiai események okozzák a lakásokban keletkező károknak a 40 százalékát. Az elmúlt három évben a lakáskárokra kifizetett összeg 34 százaléka kapcsolódott a meteorológiai károkhoz. Átlagosan 50 ezer forintot fizetett ki a biztosító egy-egy ilyen káresemény után, ám minden esztendőben előfordult milliós összegű megtérített kár is.

A viharkárok nagy részét a biztosítók általában szemle nélkül, telefonos bejelentés alapján intézik. A szemleköteles károk esetében a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel. A szakértők a helyszíni szemle során speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépre rögzítik az adatokat, számításokat, így a biztosító már a helyszínről el tudja indítani a kárrendezést, vagyis a banki átutalást. A szemlét követően így az ügyfelek a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.

Egy iskolát öntött el az árvíz, Miskolc, 2010.

A károk elhárításához, illetve a további károk megelőzéséhez már a szemle előtt hozzá lehet fogni. A károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket meg kell őrizni, illetve fényképet, videó felvételt is elfogad a biztosító a kárbejelentés alapjául.

Az elmúlt három év adataiból kitűnik, hogy a legtöbb meteorológiai kárt 2008-ban jelentették be, míg tavaly az előző évinél 3 százalékkal kevesebb volt a károk száma - tudta meg lapunk. A kárkifizetések összege azonban az elmúlt esztendőben volt a legmagasabb – ezt azonban a kormányzat adóintézkedései (az áfa emelése) sokkal jobban magyarázzák, és nem a károkozás nagyságrendjének növekedéséről van szó.

Egy utca Budapesten

Átalakul a lakásbiztosítási piac?

Idén a kárbejelentések harmada már interneten érkezett. A biztosítók már korábban rárepültek az ingyenes, gyors és kényelmes internetes platformra. Termékpalettájukat igyekeznek úgy változtatni, hogy a csak olcsóbb tarifákra vágyókat is kielégítsék.

Az Allianz tavaly év végétől árulja online lakásbiztosítási csomagjait. A Groupama új lakásbiztosítása például lehetőséget nyújt munkanélküliség vagy hosszan tartó betegállomány idején a biztosítási díj fizetésének szüneteltetésére, emellett a díj csökkentése érdekében lehetőség nyílik önrészesedés vállalására is. Az AEGON új kedvezményeket vezetett be (önrész kedvezmény, tartamkedvezmény), miközben néhány modult olcsóbban kínál.

A Generalinál ez év januártól megújult formában kínálják internetes lakásbiztosítási szolgáltatásukat, a Groupamánál pedig folyik az alternatív csatornákra optimalizált lakásbiztosítási termék fejlesztése. Az internetes vagy online kötések jelentőségének és részarányának további növekedésével számol a K&H Biztosító is.

A Generali 2009 őszén dobta piacra új biztosítási módozatát, amely például 50 ezer forintig téríti a csőtörés miatti vízveszteséget, a keletkező füst és korom szennyezés okozta károkat, illetve a kert veszélytelenítését vihar és jégverés után. A termék bevezetését ajándék kármegelőzési kuponakcióval támogatták.

Garázsok víz alatt Miskolcon, 2010.

Munkában az érintőképernyő

Mindeközben a verseny egyre éleződik a hazai biztosítók körében, s nem csupán az új ügyfelek megszerzéséért, hanem a meglévő kapcsolatok megtartásáért is. A mostani helyzetben felértékelődtek a partnerkedvezmények. Az év első negyedében a biztosítók komoly erőfeszítéseket tettek, hogy a kgfb kapcsán bejött új ügyfeleknek milyen biztosítási szolgáltatásokat – többek között otthonbiztosításokat – tudnak kínálni.

A díjak mérséklését szem előtt tartva egyre több biztosítónál van már lehetőség a Casco-hoz hasonló önrészes konstrukciókra, így a kisebb anyagi kár esetén a biztosító lényegében mentesül a kárkifizetés alól. A károk mintegy 70 százaléka egyébként ebbe a kategóriába tartozik.

A kárszakértők általában a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel, miközben a helyszíni szemle során speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépre rögzítik az adatokat, számításokat. A biztosító ezért már a helyszínről el tudja indítani a kárrendezést, vagyis a banki átutalást. A szemlét követően így az ügyfelek a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.

A mostani természeti csapások nyomán is kiütközik, hogy a biztosítóknak elemi érdeke az árérzékeny ügyfeleket minél jobb kiszolgálása.

További részletek a június elején megjelenő Ingatlan Plusz 2010 kiadványunkban!!!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Eddig 4 milliárdba került a vihar

A hétfő reggeli adatok szerint mintegy ezer bejelentés érkezett a piacvezető AEGON Magyarország biztosítóhoz az elmúlt...