szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ma már számtalan kellék áll rendelkezésünkre, amelyek egyre jobban megkönnyítik a kerti tó építését egy hobbi kertész...

Ma már számtalan kellék áll rendelkezésünkre, amelyek egyre jobban megkönnyítik a kerti tó építését egy hobbi kertész számára.

A kisebb kertekbe elég egy merev falú előre gyártott medence, amelyet számtalan méretben gyártanak. Ezekkel az elemekkel különleges hatást érhetünk el, mert nem csak a medencét, de minden összekötő elemet, sőt különböző kiegészítőket is gyártanak.

A kerti tó telepítésének első és legfontosabb lépése a tó helyének kiválasztása. Egy kerti tavat nem lehet később áttelepíteni, így a végső hely kiválasztása nagy odafigyelést igényel. Dombos területre vagy az egymástól kissé távolabb elhelyezkedő tavak esetén egy összecsavarozható csőrendszert is alkalmazhatunk, amelyek futhatnak akár a föld felett vagy alatta.

Ha rendelkezünk egy domboldallal, vagy egy enyhe lejtővel akár kisebb patakot is telepíthetünk, amely a végén a tóba fog csatlakozni. A medence mellé telepíthetünk kisebb patakot, csobogót, sőt akár szökőkutat is.

A merevfalú medencék összeállítása és szerelése nagyon egyszerű, akár kisebb akár nagyobb kivitelről legyen szó. A nagyobb medencéket érdemes a helyszínen összeszerelni, a felületeket egy speciális szilikon réteggel kell előkészíteni, összeilleszteni majd a végén összecsavarozni.

Válasszuk ki a medence pontos helyét a kertben, majd ássuk ki az alapot. Fontos a talaj minősége is, a túl homokos talajon egy idő után süllyedni fog a tó, vagy ha építkezés volt előtte, nagyobb sitt darabok is lehetnek a földbe, amelyek megsértik a tó falát. Ezért ha szükséges cseréljük, ki a talajréteget ott ahová a medencét szeretnék elhelyezni.

Ha nagyobb medencét szeretnénk elhelyezni kertünkbe érdemes munkagépet bevetni, majd a kisebb rendezési munkákat már kézzel kell elvégezni. A talajt mérjük be vízmértékkel is, majd egy réteg homokkal fedjük be a földterületet és végezzünk el újabb méréseket.

Helyezzük el a medencét, majd valamilyen nehezékkel súlyozzuk le, hogy ne mozduljon el a helyéről. A végén ágyazzuk körbe földdel a medencét, töltsük fel vízzel, és ha szeretnénk, ültessük körbe növényekkel.

A kerti tó kiválasztásához sok tényezőt kell figyelembe venni, így pl. a növények igényeit, a tó nagyságát. Ha egész nap erős tűző nap éri a kerti tavat a víz felmelegszik, a növények kiégnek, és az élőlények is szenvedni fognak. Ám ha túlzott árnyékban lesz a tó, a növények fejlődését akadályozzuk. A kerti tó legyen távol a nagyobb fáktól és bokroktól is, mert a lehulló levelek, netán faágak tönkretehetik a tó kílmáját. Egy nagyobb fa mellé telepített tó azért is rossz döntés, mert a fa gyökerei idősebb korban kifordítják a medencét a földből, vagy akár ki is szakíthatják az oldalát.

A szép kerti tó egy igazi látványosság lesz kertünkbe így fontos a rálátás. Hiszen minket is megnyugtat a víz csobogása, a vízi növények látványa, és a látogatók vagy vendégek is élvezni fogják a tó hangulatát. Így a kerti tó kerüljön központi helyre, ahol könnyedén körbejárhatjuk, és esténként megpihenhetünk mellette.

Kovács Erika
Virágcenter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Meghalt a Samsung elnöke

Meghalt a Samsung elnöke

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma