szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A nyár közepétől már nem öntheti el Bécset a Duna.

A nyár közepétől már nem öntheti el Bécset a Duna. Legalábbis nem a legfőbb ipari kikötőnél, ugyanis az üzemeltető cég (Wiener Hafen  Management GmbH, WH) többszáz tonnás gátat épített és megemelte a folyó menti falakat is, így a Freudenau medence védetté válik. A következő kettő-három évben bővítik az egész objektumot, illetve kereskedő cégeknek adják el az üzemeltető tulajdonában lévő, összesen 70 ezer négyzetméternyi ipari telkeket.

Bécsben aktívan használják a Duna szakaszát

Az osztrák kikötő bevételét tekintve  a legnagyobb Közép-Európában, az utolsó friss adat szerint 2008-ban ez 48 millió eurót tett ki. A magyar dunai kikötőkhöz hasonlóan ott is lehet vízről vasútra vagy közútra áttenni a rakományokat. Tavaly 335 ezer konténert kezeltek, ez a fejlesztések nyomán könnyedén 500 ezerre nőhet – mondta a Real Vienna nemzetközi ingatlanos szakvásáron Rudolf Mutz, akit fél éve neveztek ki igazgatónak.

Hamburghoz és Rotterdamhoz napi kapcsolódást kínálnak. A kikötőben nagy autóterminál is üzemel, évente átlag 60 ezer gépjárművet raknak át, ezt a kapacitást szintén bővítik új átrakó rampákkal és más berendezésekkel. Az üzemeltető a közelmúltban megvásárolta a Vienna Marina nevű magán yacht kikötőt és vizi szolgáltató központot a közeli Handelskai útnál. Segíti a céget, hogy végéhez közeledik az U2-es metro új ottani állomásának kivitelezése. Az állomás körül egyébként már most lakópark és irodaházak épülnek és újabbakat terveznek.

A Wiener Hafen  eközben a térség más kikötőüzemeltető vállalataiban szerzett tulajdonrésszel is erősítette pozícióját. A szintén ausztriai Krems-nél működő cégben 26 százalékos az üzletrésze, a győri Győr-Gönyű Kikötő Rt-ben 3,5 százalék, az igazgató szerint a pozsonyival folytatni akarják az együttműködést.

A yachtoknak is nagyobb hely lesz a bővülő bécsi kikötőben

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!