szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem kezdődhet meg a Badacsonytördemicre tervezett borhotel és wellness központ építése.

Egyelőre nem kezdődhet meg a Badacsonytördemicre tervezett borhotel és wellness központ építése. A falu őslakosságának többsége támogatja, a nyaralótulajdonosok egy része viszont ellenzi. Súlyos kételyeket fogalmazott meg Szeremley Huba ismert borász, helyi lakos is.

 

A Badacsony egyre vonzóbb a nyaralóknak és a befektetőknek is
©

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa most vizsgálatot indított, jogszerű volt-e a településrendezési terv módosítása a beruházás területét érintő övezetátsorolással kapcsolatban - tájékoztatta az MTI-t Vollmuth Péter polgármester, aki az üggyel kapcsolatban feljelentést tett az ügyészségen rágalmazás miatt. Az üggyel kapcsolatban mind az önkormányzatot, mind a személyét érintő, valótlan információkat juttattak el bejelentők az ombudsmanhoz, a megye vezetőjéhez és országgyűlés képviselőkhöz, ezért tett rágalmazás miatt feljelentést a Veszprém megyei ügyészségen.

Ilyen lehet majd a hotel, ha egyáltalán megépül

Egy magyar befektetőkből álló magántársaság három éve vásárolta meg a hajdani Badacsonyvidéki Pincegazdaság badacsony-lábdihegyi, igen elhanyagolt állapotban lévő pincéjét, a hozzá tartozó mintegy 2,5 hektárnyi területtel. A befektetői kör kérte a terület átminősítését ipari és gazdasági övezetből turisztikai övezetté, hogy borszállót építhessen rajta, amihez az önkormányzat hozzájárult, módosítva a településrendezési tervét.
Beszámolója szerint a Vino Terra Kft. néven futó projektcég tervei az elmúlt években több hatósági szűrőn is átmentek, így az Országos Építészeti Tervtanácsén is.

Többször kellett módosítani, egyebek közt alábbadva a kezdetben 150 szobáról szóló tervekből. A polgármester tudomása szerint a jelenlegi, már a legtöbb engedély birtokában lévő, de hiánypótlásra visszaküldött (tehát még nem végleges) tervek 80 szobás borszállóról szólnak. A beruházás része a területen található, helyi védettséget élvező Ranolder pince helyrehozatala is.

A régi pincészetet is felújítanák

Szeremley Huba szerint lenne helye egy szálláshelybővítő beruházásnak, de a tervezett építkezés nagyságrendje nem illik egy ilyen kis falu szívébe. Mind az építkezés, mind az üzemeltetés problémát okozna a helyi közlekedésben, amíg kisajátításokkal nem szélesítik ki a szálló megközelítésére szánt utat. Márpedig ennek végrehajtásáról eddig nem esett szó, pénze az önkormányzatnak valószínűleg nem lesz rá, a befektető pedig elzárkózott a helyzet megoldásától - tette hozzá.

Szeremley Huba borász az egyik ismert ellenző

A borász szerint fontos kérdés, hogy rányomhatja-e a bélyegét a badacsonyi tájra egy olyan új építkezés, amiről sem a településen élők, sem a társadalom előzetes nem rendelkezhetett előzetes információkkal. Az ellenzők közül ugyanis eddig többen hiába próbáltak megismerkedni a beruházás részleteivel, az építésügyi hatóság szerint mivel nem telekszomszédok, nem ügyfelek, ezért nem juthattak betekintéshez és információhoz a tervekkel kapcsolatban. Számukra a közelmúltban, egy lakossági fórumon derült ki - amin a tervező is részt vett -, hogy nem egy 20-30 szobás panziót, hanem egy 80 szobás, 200 fős konferenciateremmel rendelkező SPA wellness szállót kívánnak építeni - állítja a borász.

Véleménye szerint gyanakvásra ad okot az is, hogy a területet egy Demján Sándor érdekeltségű cégtől megvásároló, és körülötte több tördemici ingatlant is felvásároló befektetők nem fedik fel kilétüket, miközben a céginformációkból látható, hogy a tulajdonosi hátterük egészen Ciprusig nyúlik, és több, eddig sikerre nem vitt magyarországi nagyberuházásban is érdekeltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!