szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Nincs jobb helyzetben az, aki külső forrásból akarja finanszírozni lakásvásárlását.

Nincs jobb helyzetben az, aki külső forrásból akarja finanszírozni lakásvásárlását. Hiába ígérte a kormány még ősszel, hogy átfogó tervet tesz le az asztalra. Egyelőre a bajba jutott hitelesekkel sem tud mit kezdeni a kabinet, a lakáspiac meglódítását hivatott újfajta finanszírozás pedig tovább késik.

©

Idén tavasszal tehát az egy-másfél éve megváltozott feltételrendszer a mérvadó. Az állami támogatás mellett nyújtott hitelek köre számottevően szűkült a 2009-es jogszabályváltozásokat követően. Új lakás építésére, vásárlására vagy korszerűsítésre kamattámogatás vehető igénybe, az utóbb született gyermekek után kérhető lakásépítési kedvezmény, a már meglévő hitelekhez, mozgáskorlátozottak pedig jogosultak lehetnek akadálymentesítési támogatásra.

Kik számíthatnak erre a kamattámogatásra?A 35 évnél nem idősebb, vagy legalább kétgyermekes pár 45 éves kor alatt, 35 éves kor alatt a támogatásnak nem feltétele, hogy az igénylőnek gyermeke legyen. Az építési költség megyei jogú városban nem haladhatja meg a 25, egyéb településen a 20 millió forintot, a hitel összege a fővárosban és megyei jogú városokban legfeljebb 12,5 millió, egyéb térségekben 10 millió forint lehet. Az érintetteket természetesen az érdekli a legjobban, hogy mekkora összegű támogatáshoz juthatnak: az összeg kortól és gyermekszámtól függően a folyósítás idején érvényes állampapírhozam 50-70 százaléka lehet, az adósok által fizetett kamat és egyéb járulék azonban együttesen nem lehet kevesebb 6 százaléknál.

A sok kizáró tényező miatt a többség a piaci konstrukciókra van utalva. Ezeknél biztonságot adhat, hogy a 2010 nyarán elfogadott jogszabályi változások természetes következményeként egyeduralkodóvá vált a forint (új jelzálogjog kizárólag ebben az esetben jegyezhető be ingatlanra). Devizahitel csak hitelkiváltásnál vehető igénybe; a problémás ügyek rendezésére azonban nincsenek igazán jó ajánlatok. Ahogy Tatár Attila, a bankweb.hu pénzügyi szakértője fogalmazott: „Minden bank kínál valamilyen áthidaló kölcsönt, megoldáscsomagot, de ezek a lehetőségek nem jelentenek valódi kiutat a bajbajutottaknak, csupán elodázzák a gondokat.”

A kérelmek elutasításának leggyakoribb oka egyébként eddig az volt, hogy az igénylők szerepeltek az adóslistán. Itt érdemi változás várható – utalt Tatár Attila arra, hogy 2011-től a korábbi öt év helyett már egy év után lekerülnek a tartozásukat rendező magánszemélyek a Központi Hitelinformációs Rendszer adóslistájáról. Mindazokat, akiknél a késedelmes tartozás teljesítésétől számított egy év eltelt, 2011. március 31-ig törölni kell az adatbázisból.

Jelen helyzetben sokak számára kiutat jelenthet az ingatlanlízing, amely révén minimális – 20 százalékos – önerővel, s viszonylag alacsony igazolt jövedelemmel is lakáshoz lehet jutni. Nyílt és zárt végű lízingszerződés egyaránt köthető. A konstrukciók között a lényegi különbség az, hogy utóbbinál a lízingelő a futamidő végén megszerzi az ingatlan tulajdonjogát, a nyílt végű megállapodással viszont vételi joghoz jut, magyarán a futamidő lejáratakor dönthet arról, hogy tulajdonossá válik az addig a lakást lényegében bérlő személy, vagy a vételi jogot másnak engedi át.

A nyílt végű lízinget olyan esetekben érdemes választani, amikor valaki használt lakást vesz, illetve ha olyan vállalkozás lízingel, amely nem áfa-alany - érvelt Tatár Attila. A zárt végű lízing ajánlott új lakás vásárlásakor, lakás visszlízing esetén, illetve vállalkozások számára, hiszen – ha a kiválasztott ingatlan eladója áfás számlát állított ki, (pl. üzletről, irodáról stb.) és a lízingbevevő egyébként megfelel a visszaigénylési feltételeknek – az ÁFA teljes összege visszaigényelhető.

A lízing előnyei között mindenképp érdemes kiemelni azt is, hogy nagyon rugalmas konstrukció. A már említettek mellett a maradványértéknek - magyarán annak az összegnek, amit a végső lejáratkor kell befizetni - az esetleges növelésével csökkenthető a például a törlesztő részlet. A szakértő elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkező fiatal pályakezdőknek, albérletben élőknek, illetve lakást cserélőknek ajánlja ezt a módozatot, utóbbiak közül leginkább olyanoknak, akik a régit lakást esetleg megtartanák vagy csak később adnák el.

Akár lízing, akár hitelfelvételben gondolkodik valaki, mindenképp érdemes alaposan tájékozódni. A kondíciók megismerésében ma már komoly segítséget jelent, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján (pszaf.hu) valamennyi pénzintézet ajánlatának paraméterei megismerhetők.

           
Piaci feltételű lakáscélú hitelek, vásárlásra, építésre és vagy korszerűsítésre
           
 

Budapest Bank

OTP Jelz. UniCredit Erste Bank  
Kamatozás típusa Változó Változó Változó Változó  
Kamat éves mértéke min. (%) 7,3 8,17 8,99 7,49  
Kamat éves mértéke max. (%) 7,3 8,17 8,99 7,49  
Igényelhető kölcsönösszeg max. (Ft) 60 000 000 50 000 000 40 000 000 50 000 000  
A kereskedelmi kommunikációban szereplő THM (%) 8,86 9,32 9,47 9,54  
forrás:PSZÁF          

Németh Teréz Katalin

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Háborús készültséget rendeltek el Tel-Aviv környékén

Háborús készültséget rendeltek el Tel-Aviv környékén

A terméktanács elnöke szerint belerondított az almapiacba egy áruházlánc

A terméktanács elnöke szerint belerondított az almapiacba egy áruházlánc

Top 500: több mint százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát

Top 500: több mint százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát

Erre gondol az MTA-elnök minden lefekvéskor

Erre gondol az MTA-elnök minden lefekvéskor

Nagyszerű új funkció jön a Chrome-ba, ezt minden netező imádni fogja

Nagyszerű új funkció jön a Chrome-ba, ezt minden netező imádni fogja

Menekülnek a német cégek Kínából

Menekülnek a német cégek Kínából