szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Legtöbben a szélporozta növények virágporára allergiásak, mivel ezek jóval nagyobb tömegben termelik pollenjeiket...

Legtöbben a szélporozta növények virágporára allergiásak, mivel ezek jóval nagyobb tömegben termelik pollenjeiket, mint a rovarporzásra specializált növénytársaik. A porra, állatszőrre is sokan érzékenyek. E három allergén anyag nagyon különböző eredetű, ám terjedésük hasonló, így a védekezés is ellenük.

A szálló por nagyon veszélyes
©

Ezek az allergének száraz, meleg, gyenge légmozgású időjárás esetén irritálják legjobban az allergiásokat. Eső után, hűvösebb időben kitisztul a levegő. Az eső kimossa a levegőből a port és a polleneket. Melegben a talaj felmelegszik, az felmelegíti a levegőt, ez egy lassú fölfelé áramló légmozgást eredményez, ami a port és a polleneket is pontosan orrmagasságba emeli. Ezeket a természetes folyamatokat mi is felhasználhatjuk házunk táján a pollen-, és porkoncentráció csökkentésére.

Késői szellőztetés

Késő esti, éjszakai, vagy kora hajnali szellőztetéssel jobb minőségű levegőt engedünk a házba, mintha napközben végeznénk ezt. Az esti porlasztó-szórófejes öntözés az esőhöz hasonlóan csökkenti a levegő por-, és pollenkoncentrációját. A kerti utakat ne hagyjuk porosan; vagy locsoljuk fel rendszeresen!
A szúnyogháló helyett érdemes a gyakran nyitva tartott ablakra textilből árnyékolót feszíteni, ami amellett, hogy árnyékol, rendszeresen vízzel megnedvesítve szűri is a levegő por és pollenmennyiségét, miközben az beáramlik a nedves szöveten.

Ne nappal locsoljunk, hanem éjszaka vagy hajnalban!


Porfogó bútorok


Ha kinti cipővel nem mászkálunk a lakásban, az is sokat segít a ház levegőjének tisztántartásában, a szálló por tartalmának csökkentésében. A kárpitozott bútorok és a szőnyegek porfogók: akkor is tele vannak porral, ha tisztának látszanak. Helyettük használjunk olyan berendezési tárgyakat, burkolatokat, amelyeknek nem árt, ha gyakran, és vízzel tisztítjuk őket a pormentesítés miatt.

Gyakran mossuk, tisztítsuk a kárpitot és a függönyöket!

A függönyöket mossuk gyakrabban, ha allergiás van a családban. Érdemes lehet beszerezni egy vízszűrős porszívót is, ami a beszívott levegőt víztartályán keresztül vezeti. Így a víznek van alkalma a levegőből a szennyező anyagokat "kimosni".

Ionizációs kütyük

Az ionizációs légtisztító berendezések olyan elektromos szerkezetek, amelyek negatív töltésű ionokat, anionokat állítanak elő, ezzel semlegesítve a levegőben lévő szennyeződéseket. Az ilyen légtisztító gép egy természetes folyamatot másol. Biztos mindenki érezte már, hogy vízparton mennyivel frissebb a levegő. A készülék is ezt a természetes folyamatot utánozza. A negatív ionok úgy tisztítják a levegőt, hogy már 0,01 mikrométer nagyságú szennyeződések megkötésére és semlegesítésére is alkalmasak.

Kiváló légtisztító a szobanövény, de ionizáló berendezést is használhatunk

Az ionizátorok, amelyeket háztartási célokra alakítottak ki, általában 8-30 négyzetméter alapterületű helyiségek levegőjének ionizálására alkalmasak. Egyes csúcsmodelleknek már 140 négyzetméter sem jelent problémát. A készülék a levegőben lebegő parányi részecskék semlegesítése mellett a dohányfüstöt és a gomba spórákat is "irtja".

A legolcsóbb ionizátor berendezéseket már 10 000 forinttól beszerezhetjük. Egyesek párásítóval vannak kombinálva, mások az UV mellett rádiófrekvenciával, ózonkibocsátással és speciális fénycsövek közötti levegőáramoltatással gondoskodnak a kórokozók elpusztításáról is.
nzr

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!