szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ezentúl akár otthonról is elérhetőek az interneten keresztül a földhivatali adatok, közöttük az ingatlanok tulajdoni...

Ezentúl akár otthonról is elérhetőek az interneten keresztül a földhivatali adatok, közöttük az ingatlanok tulajdoni lapja is a most lezárult fejlesztésnek, a TakarNet24 projektnek köszönhetően - jelentette be Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a projekt zárórendezvényén.

 

©

Farkas Imre a megbízható föld- és ingatlan nyilvántartást a jól működő piacgazdaság egyik fontos követelményének nevezte, egyben jelentős lépésnek az e-közigazgatás rendszerének szélesítésében.

©

Az új elektronikus adatszolgáltatást a www.foldhivatal.hu internetcímen keresztül érhetik el az állampolgárok, ügyfélkapu regisztrációval. Az E-hiteles tulajdonilap-másolat ára 3600 forint, a nem hiteles tulajdoni lapé 1000 forint. Az internetes szolgáltatás a nap 24 órájában elérhető bankkártyás elektronikus fizetéssel. A tulajdoni lap első része (havonta 20 darab) ingyenesen is lehívható. Az ingatlan azonosítása helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresésre is van lehetőség.

©

A tulajdonilap-adatokat már 11 éve számítógépen kezelik a földhivatalok, és 2007 óta az ország teljes területének digitális ingatlan-nyilvántartási térképei is elérhetők elektronikus formában. A fejlesztések fontos állomása volt a TakarNet rendszer kialakítása, amelynek szolgáltatásait külső regisztrált felhasználók (közjegyzők, bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, nyomozó hatóságok) 2003 óta vehetik igénybe munkaidőben.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben sorozatos visszaélésekre és feéreértésekre adott alkalmat az, hogy a földhivatalban nem mindenki és nem akármikor  tudott meggyőződni arról, hogy milyen "előélete" van egy adott ingatlannak. Perek százait előzhették volna meg, ha ezt már évekkel ezelőtt bevezették volna, mint ahogyan ígérték a különböző kormányok.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!