szerző:
MTI

Híresztelések szerint lenne már vevő a rendkívül jó helyen fekvő épületegyüttesre, amelyet a mostani szabályozás szerint oktatási vagy egészségügyi célra lehetne használni, de a polgármester nem zárja ki az építési szabályzat módosítását.

Nettó csaknem egymilliárd forintos kikiáltási áron, nyílt árverésen értékesíti az egykori pécsi bőrklinika épületegyüttesét a tulajdonos pécsi önkormányzat – így döntött a város közgyűlése csütörtök délután, rendkívüli ülésen.

A Kodály Zoltán utcai ingatlan 2009-ben a magyar állam, a Pécsi Tudományegyetem az önkormányzata közötti csereszerződés alapján került a város tulajdonába. A Leőwey Klára Gimnáziumot akarták ott elhelyezni, de végül mégsem költözött oda, az épület üresen áll.

Páva Zsolt polgármester az ülésen azt mondta: a "meglehetősen leromlott állapotú" épület értéke az új ingatlanforgalmi szakvélemény alapján nettó 992,8 millió forint, ami körülbelül 69 millióval haladja meg a korábbi értékbecslés összegét. A polgármester a hivatal gazdálkodásában összehozott 7,5 milliárd forintos hiányra utalva azt mondta, hogy az ingatlaneladás jelentősen könnyíthet az önkormányzat költségvetési helyzetén.

Páva Zsolt elképzelése szerint az ingatlant transzparens árverési eljárásban értékesítik. A hirdetményt az önkormányzat honlapján, ügyfélszolgálati helyiségeiben és a helyi médiában is közzéteszik, az eredményét pedig október 25-én ismertetik.

Az előterjesztés szerint a pécsi építési szabályzat most az ingatlan oktatási-egészségügyi célú hasznosítását teszi lehetővé. A polgármester szerint lehet, hogy az új tulajdonos nem ilyen hasznosítást tervez, ezért az építési szabályzatban az erre vonatkozó korlátozás módosítása később "megoldás lehet" – olvasható az MTI tudósításában.

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője az ülésen azt valószínűsítette, hogy az új tulajdonos nem a jelenlegi megkötés szerinti hasznosítást tervez. Egyúttal azt javasolta, hogy még az eljárás előtt módosítsák a hasznosíthatóság kritériumait, mert így a kikiáltási árat "lényegesen meghaladó" összegért találhat gazdára a 18 ezer négyzetméteres, "rendkívül jó fekvésű" ingatlan.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni, akiről azt is megjegyezte: "tudjuk jól, hogy Fidesz-közeli személy lesz". A képviselő-testület 18 igennel, 3 nem és 5 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztést.

A Szabad Pécs azt írja: a 992,8 millió forint plusz áfára becsült ingatlanra az OTP Banknak jelzálogjog-bejegyzése van 934 millió forint erejéig, egy 18,86 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálog részeként. A lap úgy tudja: azért adják el az épületet, mert valaki jelentkezett érte, de azt nem írják le, hogy ki a titokzatos vevőjelölt, és mit szeretne ott kialakítani. A volt bőrklinika nincs messze sem a belvárostól, sem az orvosi, sem a műszaki vagy bölcsészettudományi kartól, és akár egy páratlan fejlesztés helyszíne is lehet.

A PécsInvest.hu nevű pécsi befektetési oldalon azt írják az épületegyüttesről: a területen összesen öt ingatlan van, mindegyik közművesített. A legnagyobb, majdnem 2000 négyzetméteres, többszintes épület volt korábban a klinika. A második legnagyobb épület 467 négyzetméteres, korábban kiegészítő funkciója volt. A fennmaradó 3 épület 443, 323 és 202 négyzetméteres.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A rossz levegő is kihathat a termékenységre

A rossz levegő is kihathat a termékenységre

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Egy budapesti irodaházba vezetnek a balatoni luxuslakópark szálai

Egy budapesti irodaházba vezetnek a balatoni luxuslakópark szálai

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Vigyen haza egy Picassót!

Vigyen haza egy Picassót!

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba