szerző:
hvg.hu

A pert a gyergyószentmiklósi kastélyban legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező dévai Szent Ferenc Alapítvány indította a többi örökös ellen az örökség felosztása ügyében.

A hétfőn kimondott ítélet következményeiről a Maszol.ro és a Székelyhon.ro portál számolt be csütörtök este. Amint az ítéletnek a romániai bíróságok honlapján elérhető kivonatából kiderül, a törvényszék elutasította a felperes Szent Ferenc Alapítvány fellebbezését, és jogerőre emelte a segesvári bíróságon tavaly májusban kihirdetett ítéletet.

A segesvári bíróság elutasította, hogy a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Szent Ferenc Alapítvány kapja meg a teljes kastélyt, és nem természetben osztotta el az örökséget a tulajdonosok között. Az ítéletben a Berczely család tagjainak és a Vormair-örökösnek ítélte a tulajdonjogot, és egyben arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 90 napban fizessenek 162 287 eurót (50 millió forintot) a Szent Ferenc Alapítványnak az alapítványi tulajdonrészért, és fizessék ki az alapítványnak a 14 566 lejes bélyegilletéket is.

A kastély 13/24-ed részének a tulajdonjogát a Budapesten élő Lipthay család adományozta 2016 márciusában a Böjte Csaba által vezetett Szent Ferenc Alapítványnak, abbeli reményét hangoztatva, hogy az épület ismét megnyithatja kapuját a látogatók előtt, és "újból a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait szolgálja" majd. A Dél-Amerikában élő Berczely család leszármazottai 9/24-ed részt birtokoltak, valamint a Gyergyószárhegyen, a kastély közelében élő Vormair család 2/24-ed részt örökölt a kastélyból.

Az örökösök korábban nem tudtak megegyezni a kastély rendeltetéséről. Vormair István a Székelyhon portálnak a tulajdonjogot rendező jogerős ítélet kihirdetése után elmondta, a tulajdonosok a közérdekhez akarják igazítani a kastély rendeltetését. Az épületegyüttes a kultúrát fogja szolgálni, de attól sem zárkóznak el, hogy lakodalmak helyszíne legyen a lovagterem. Az örökös hozzátette: a politikának nincs és nem is lesz helye a reneszánsz falak között.

A 15. században épített, a 16. és 17. században többször átépített gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása. A kastélyban nevelkedett egykor Bethlen Gábor, Erdély fejedelme.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!