szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átadták a Pritzker-díjas építész egyetlen lakóépületét.

Egy Moszkva melletti erdőben adták át azt a házat, mely a világhírű iraki építész egyetlen megvalósult lakóépületterve. A tulajdonost Hadid csak úgy emlegette, „az orosz James Bond”. A filantróp üzletember, Vladislav Doronin ingatlancégek és az Aman luxushotellánc tulajdonosa, akinek Hadid szerint pénze és ízlése is volt ahhoz, hogy valami különlegeset alkosson.

 

A fő hálószobát Hadid a ház felé emelte, egy 22 méteres, liftet és lépcsőt is rejtő betonoszlop tetejére, ahonnan már a fák fölötti kilátás csodálható. Doroninnak ugyanis az volt a kérése, hogy amikor reggel felébred, csak a kék eget lássa, és szabadnak érezze magát. Mire Hadid rögtön rávágta, hogy akkor a fák fölé kell emelkedni, és egy szalvétára fel is skiccelte a házat. A projekt több mint 10 év alatt valósult meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!