szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2015-ös világkiállítás magyar pavilonja, a Sámándob tervezője szerint az épület drágán épült gagyi, mely csak a milliárdos lopás legalizálására jó. Most a szőcsgézai díszletből próbálnak állandó épületet faragni az adófizetők pénzén.

A Sámándob tervezője, Sárkány Sándor még tavaly nyáron akadt ki a pavilonra, mely akkor már második éve egy milánói raktárban porosodott: „Drágán épült gagyi, ami nem jó másra, mint a milliárdos lopás legalizálására". A művész nem örült annak, hogy Varga Mihály és Fazekas Sándor városában, Karcagon újra felállítják az épületet, az állam azonban annak idején megvásárolta tőle a terveket, tehát azt tesznek vele, amit akarnak.

A tervezett ötszázmillió helyett egyébként kétmilliárd forintot költöttek el csak a megépítésére, a bontás és hazaszállítás 650 millió forintba került. Ehhez jön még hozzá 1,1 milliárd forint, melyet a 2018-as költségvetésben különítettek el Karcagnak az újjáépítésre. Szőcs Géza egykori kulturális államtitkár, expobiztos 2015-ben 5-6 milliárd forintra taksálta az expo teljes, a pavilon hazaszállításáig értendő költségeit, jelenleg azonban a világkiállítás egyéb, legalább 4 milliárdra rugó költségeivel együtt már 8-9 milliárd forintnál jár a büdzsé.

A pavilont a stranddal szemben építik újjá – írta a 24.hu, akiknek Rózsa Sándor jegyző úgy nyilatkozott, hogy még csak a tervezési fázisnál tartanak. A pavilon kvázi díszlet, ezt kell most téliesíteni. A kivitelezésre közbeszerzést írnak majd ki. A jegyző szerint ősszel kezdődhet a kivitelezés előkészítése, és jövőre lehet kész az épület.

A 24.hu szerint az eredeti pavilon felépítését, üzemeltetését, bontását levezénylő, most éppen Valor Hungariae Zrt. néven működő állami cégnek masszív veszteséget kell eltüntetnie. Ebben az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyújt neki segédkezet, mely csaknem 1,4 milliárd forint tőkeleszállítással rendezi a veszteséget úgy, hogy az egyenként 10 ezer forint névértékű Valor-részvényekből 139 475 darabot bevonnak, így az eddig 1 444 750 000 forintos alaptőke 50 millióra apad. A cég 2015 óta menetrendszerűen kapott tőkeinjekciókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!