szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előre nem látható körülmények miatt kerül többe a kivitelezés. Már 23 milliárdnál járunk.

A Városligetben épülő Magyar Zene Házának kivitelezése újabb milliárdokkal drágult – vette észre a Napi.hu az uniós közbeszerzési értesítőben.

A létesítményt eredetileg 17,5 milliárd forintból tervezték felépíteni, ám tavaly ősszel egyszer már megemelkedett a költsége, 19,2 milliárd forintra.

Most újra módosult a szerződés, és az értéke immár 23,04 milliárd forint.

A drágulás okaként a dokumentumban olyan körülményekre hivatkoztak, „amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”.

A Magyar Zene Háza generálkivitelezési munkáit a West Hungária Bau és az Épkar tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. nyerte el, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 2018 augusztusában kötött vele szerződést. A cég azt vállalta, hogy a 17,5 milliárd forintért cserébe 380 munkanap alatt felépíti a bruttó 10 637 négyzetméteres épületet.

Tavaly októberben a G7 írta meg, hogy többe fog kerülni és várhatóan csúszik is a kivitelezés, mert nem a megfelelő üveggel kalkuláltak az ár becslésénél. A közbeszerzési értesítőben a drágulás okaként akkor is azt írták, hogy a módosításra olyan körülmények miatt került sor, amelyet „a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”, a szerződésmódosításból viszont kiderült, hogy a kivitelező legyártott egy valós méretű üvegfalat, de azt követően, hogy a megrendelő Városliget Zrt. megnézte, az összes üvegfelület szerkezeti módosításáról döntött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!