szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapesten az V. kerületben kétszer annyiba kerül egy egyszobás lakás, mint Pesterzsébeten.

Az egyszobás lakások árának középértéke 27 millió forintot tett ki Budapesten az Ingatlan.com legfrissebb adatai szerint, a kínálatban szereplő eladó lakások fele ennél olcsóbb, a másik fele pedig drágább.

Balogh László, a portál gazdasági szakértője szerint több mint 1 millió forintos volt a csökkenés éves összevetésben, a járvány előtti, februári árakhoz képest pedig félmillió forinttal alacsonyabb szintet jelent.

A cég adatai szerint a legdrágább városrész Budapesten az V. kerület, ahol több mint 44 millió forint a garzonok árának középértéke a kínálati piacon. A legolcsóbb a XX. és XXIII. kerület, azaz Pesterzsébet és Soroksár, ott 20,8 millió, illetve 20,3 millió forintba kerülnek az egyszobás lakások.

A lakáspiaci kereslet szempontjából a legnépszerűbb városrészek közé tartozó XIII. kerületben levő garzonoknál 27,4 millió, Újbudán, azaz a XI. kerületben 31,4 millió forintnál volt július végén az árak középértéke.

A megyeszékhelyeken, köztük a legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Debrecenben, az egyszobás lakások középértéke 19,3 millió forint volt a kínálati piacon. Szegeden 17,9 milliót, Miskolcon viszont 10 millió forintot kértek érte a tulajdonosok. Ezzel szemben Győrben a 19,9 millió, Pécsen pedig 14,9 millió forintos árszinttel találkozhatnak a lakásvásárlást tervezők.

A hivatalos – idei első negyedéves – megyei átlagfizetések alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében 197-270 ezer forint volt az átlagfizetés. Amennyiben ennek az összegnek maximum 35 százalékát költik az érintettek törlesztésre, akkor 10-14 millió forint körüli lakáshitelt is kaphatnak. Bár elképzelhető, hogy a nettó bérek alapján Miskolcon például a teljes hitelösszegből kijöhet egy garzonlakás, ám a bankok a lakás teljes árára nem adnak hitelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!