Tetszett a cikk?

A 30 milliárdos állami beruházás környezetvédelmi engedélyét az Európai Unió is vizsgálja.

A kulturális örökségi helyszínek megőrzéséért és védelméért felelős nemzetközi szervezet, az ICOMOS Magyar Bizottsága örökségvédelmi kritikákat fogalmazott meg a Fertő tó partjára tervezett, közpénzből finanszírozott állami beruházással kapcsolatban. A szervezet megállapította, hogy

  • a beruházással kapcsolatban erősen megkérdőjelezhetők azok a projektelemek, amelyek forgalmat vonzanak, de a tóparttól távolabb is elhelyezhetők, mint például a tervezett sportközpont,
  • a kemping területén tervezett pihenőházak (motel) megépítése a helyszín túlzott beépítettségét eredményezi,
  • a Fertő tó partján nem lehet cél egy bárhol felépíthető 4 csillagos épület építése, hanem csak egy környezetéhez illeszkedő léptékű, helyi értékeket hangsúlyozó egyedi karakterű létesítmény lehet indokolt.

Helyi civilek szerint a Fertő tó partján lévő strandot fejleszteni kellene, „de a léptékkel és az egyes projektelemekkel komoly gondok vannak”.

A Modern Városok Program keretében 30 milliárd forint közpénzt fordítanak a Fertő tó partjára. A terv része az egyedülálló cölöpházak elbontása is.

A tervezett turisztikai fejlesztés környezetvédelmi engedélyét az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága jelenleg is vizsgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!