szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Akár életveszélyes is lehet, ha valaki minden ajtaját és ablakát a korábbiaknál sokkal jobban záródó műanyag...

Csak szabályosan beszerelét és karbantartott készüléket szabad használni

Akár életveszélyes is lehet, ha valaki minden ajtaját és ablakát a korábbiaknál sokkal jobban záródó műanyag termékekre cseréli - legalábbis ez szűrhető le az egyik gázszolgáltató szakértőjének szavaiből, amit a vasnepe.hu idézett.

Eszerint energiatakarékossági okokból az ingatlantulajdonosok az utóbbi időben már kizárólag jól záródó, jó szigetelésű, fokozott légzárású ajtókat, ablakokat építenek be, vagy a régieket ilyenekre cserélik. Ezen nyílászárókon keresztül már nem jut a lakótérbe az ott elhelyezett fűtő- és tüzelőberendezések biztonságos működéséhez szükséges mennyiségű levegő. Tudni kell: a gázüzemű berendezéseknél egy köbméter gáz biztonságos elégetéséhez legalább tíz köbméter levegő szükséges - írta a lap.

Molnár Károly, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. hálózati igazgatója hangsúlyozta: szigorú előírások vannak a lakások légellátására, a gázüzemű berendezések létesítésére, üzemeltetésére, átalakítására vonatkozóan. A balesetek többsége szabálytalan kivitelezések, engedély nélküli átalakítások, a légellátási viszonyok megváltoztatásának következménye. Gyakori a készülékek karbantartásának elmulasztása.

A földgázellátásról szóló 2008. évi törvény előírja, hogy a gázüzemű berendezések biztonságos állapotban tartása  az ingatlantulajdonos felelőssége és kötelessége, beleértve a szükséges javításokat, karbantartásokat, időszakos ellenőrzéseket is.

A földgázelosztó népszerűtlen törvényi kötelezés-teljesítése során a zord időjárást nem tudja figyelembe venni, hiszen a szabálytalan állapotok a nagy hidegben lényegesen nagyobb veszélyeztetést jelenthetnek, mint a fűtési szezonon kívül - fűzte hozzá a cég képviselője.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!