szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A legújabb nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapestet, az ország bizonytalan gazdasági helyzete és a stagnáló...

A legújabb nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapestet, az ország bizonytalan gazdasági helyzete és a stagnáló piaci körülmények miatt a fagyos, kevésbé vonzó piacok közé sorolta - közölte az elemzést készítő DTZ nemzetközi ingatlan tanácsadó.

A Colliers International - szintén nemzetközi tanácsadó - elemzése, viszont arról számolt be, hogy a befektetési célú magyar ingatlanpiac tavalyi forgalma 650 millió euró volt, több mint háromszorosa a 2010-es 200 millió eurónak.

A Colliers elemzése megjegyzi, hogy az adásvételekhez nehéz finanszírozást szerezni. A bankok csak a legjobb helyen lévő ingatlanokra, és azoknak a vevőknek adnak hitelt, amelyek bizonyítottak már a piacon. Az önerő ekkor is jóval magasabb a korábbinál, és ez mindaddig így lesz, amíg a gazdasági kilátások nem javulnak.

A DTZ említett Fair Value Indexe a negyedik negyedévben 27 pontról 36 pontra emelkedett. Ennek egyik tényezője, hogy a nyugat-európai befektetési piacon nagyobb szerephez jutottak az ingatlanok, mivel az államkötvények kamata csökkent. A német irodapiacon például 5 százalék a hozam, míg a brit ingatlanpiac valamennyi szegmensében eléri a 6 százalékot. Újra vonzó a dublini kereskedelmi ingatlanok piaca, miután a bérleti díjak megemelkedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!