szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A berendezés adja majd a "zöld" operaház működtetéséhez szükséges, megújuló energiaforrásból származó energia 90...

A berendezés adja majd a "zöld" operaház működtetéséhez szükséges, megújuló energiaforrásból származó energia 90 százalékát. A híres glyndebourne-i operafesztivál helyszíne közelébe telepített szélturbina 1,5 millió fontba (530 millió forintba) került, amely hat éven belül térül meg, azt követően pedig még bevétele is származhat belőle az operának - írta a telegraph.co.uk.

 

Függőleges szélturbina Felcsúton

A helybeliek egy csoportja ugyanakkor felpanaszolta, hogy zavarja őket a szélgép monoton zümmögése. Egyesek úgy vélik, hogy a zaj komoly gondot okozhat a nyári operafesztivál idején, amikor százak piknikeznek a környéken. Az illetékesek ezt az aggodalmat azzal hárították el, hogy a szerkezet hangja nem veszélyezteti az előadásokat, és ha a zajszint átlép egy küszöböt, menten leállítják a gépet.

Sir David Attenborough, híres brit dokumentumfilmes és természettudós ugyankkor védelmébe vette  szélturbinát. "Ez az energiaforrás sohasem lesz elég az összes igény kielégítésére, de örülnünk kell minden energiának, amelyet a szél termel. Akkor is, ha csak az ország energiaszükségletének egy szeletét nyerjük vele" - jelentette ki Attenborough, aki egyúttal olyan "elegáns szerkezetnek" nevezte a gépet, amely "harmonikusan illeszkedik a környezetbe".

 

©

A 85 esztendős filmes, aki az ötvenes évek óta visszatérő látogatója a glyndebourne-i operának, személyesen is részt vett a napokban a szerkezet "felavatásán". A hetven méter magas turbinát a South Downs Nemzeti Park szívében, egy régi szélmalom helyén állították fel - közölte a The Daily Telegraph online kiadása.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!