szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kutatás szerint a globális felmelegedés drasztikus hatásait elkerülendő, egyetlen generáción belül fel kellene hagyni a fosszilis anyagok energiaforrásként való hasznosításával.

2000 milliárd tonna CO2 gázt pumpáltak a modern iparosodás kezdete óta gyárak, erőművek és az urbánus civilizáció a Föld légkörébe, a szennyezés szintje pedig pár évtizeden belül elérheti a kritikus szintet – írja a Spiegel. Az ENSZ legújabb, New York-i klímacsúcsán napirendre kerülő friss kutatások szerint az emberiség jelen tendenciát követve harminc éven belül elérheti az 3200 milliárd tonnás CO2 határt, melynek folyamányaként rövid úton akár több fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet.

©

Az egygenerációs limit egyben azt is jelentené, hogy az iparnak a földben kellene hagynia a jelenlegi energiakészletek közel felét, komoly mennyiségű olajat, földgázt és szenet. A legnagyobb szennyező ilyen téren Kína, mely csak 2013-ban közel 10 milliárd tonna CO2-t juttatott a levegőbe, ezzel a bolygó gáztermelésének 29 százalékát adva. A listán mögötte található a CO2-kibocsátás 15 százalékáért felelős USA, valamint az együttesen 10 százalékot bevállal uniós országok. Érdekesség, hogy India és Oroszország nem számít dobosógnak, előbbi 7,1 utóbbi 5,3 százalékon áll a legfrissebb adatok szerint.

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel