szerző:
hvg.hu/MTI

A Berlini Egyetem és a Techniker Krankenkasse betegbiztosító közös kutatásának eredménye szerint az újgenerációs fogamzásgátlók szedése következtében könnyebben alakulnak ki vérrögök, elsősorban az középkorú vagy idősebb szervezetben, mint régebbi gyógyszerek szedése esetén.

Kutatás szerint a legrégebbi és a második generációs tbletták ugyanolyan eredménnyel előzik meg a terhességet, mint az újabb, levonorgesztrel hatóanyagú készítmények. A régebbi fajtákat azért fejlesztették tovább, hogy többek között biztosítsák a fogyasztók számára a tiszta arcbőrt vagy csökkentsék a menstruációs görcsöket és egyéb mellékhatásokat, melyek elsősorban a fiatal nők érdeklődését keltik fel.

Az eredmények elsősorban az Európai Gyógyszerügynökség és a német szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet információin alapulnak, de több szakcikket is értékeltek a kutatók. A német intézet más európai hatóságokkal együtt legutóbb 2013-ban vizsgálta az úgynevezett kombinált orális fogamzásgátlók kockázataival foglalkozó újabb tanulmányokat és adatokat. Ezekből kiderült, hogy minden újabban engedélyezett tablettának a haszna van túlsúlyban a kockázatokkal szemben. Az újgenerációs, drospirenon hatóanyagú fogamzásgátlóknál azonban nagyobb a vérrögképződés, ezáltal a trombózis kialakulásának a kockázata: tízezerből 9-12 felhasználónál fordul elő. Ezzel szemben a régebbi típusú tablettát szedőknél tízezerből csak 5-7 fogyasztónál jelentkezik.

"Elsősorban a fiatal, nemdohányzó és nem túlsúlyos nők azok, akik esetében semmi sem szól az új készítmények szedése ellen. De az új nem mindig jobb, sőt, ellenkezőleg: a korábbi generációs fogamzásgátlók ugyanolyan jól védenek a terhesség ellen, ráadásul esetükben kisebb a trombózis kialakulásának kockázata" - fogalmazott Gerd Glaeske, a Brémai Egyetem professzora.