A Külügyminisztérium vezetése megkapta és jelenleg tanulmányozza a budapesti iraki külképviselet bezárására vonatkozó hivatalos amerikai felkérést - nyilatkozta Tóth Tamás külügyi szóvivő pénteken.

A szóvivő elmondta: az Egyesült Államok arra kérte a magyar hatóságokat, hogy utasítsák ki az országból az iraki diplomatákat, és zárják be a budapesti iraki külképviseletet. Az MTI információi szerint jelenleg egy ügyvivő és két további iraki diplomata tartózkodik és tevékenykedik Magyarországon.
Az Egyesült Államok még csütörtökön felszólította az Irakkal diplomáciai viszonyban álló államokat, hogy zárják be az iraki képviseleteket. Richard Boucher külügyi szóvivő akkor közölte: Washington azt várja az érintett országoktól, hogy az iraki nagykövetségek bezárásán túl intézkedéseket tesznek bagdadi rezsim vezető képviselőinek eltávolítása érdekében. Az amerikai kormány egyúttal felkérte az érintett országokat, hogy fagyasszák be a bagdadi kormány náluk vezetett bankszámláit, vegyék őrizet alá a diplomáciai missziók épületeit és gondoskodjanak a nagykövetségeken tárolt dokumentumok épségben való megőrzéséről.
Korábban Franciaország Washington kifejezett kérésével szembeszegülve megtagadta, hogy kiutasítsa az országból az iraki nagykövetség diplomatáit, mivel a francia álláspont szerint ez a kérés az ország szuverenitását érinti. Németország, Hollandia és Oroszország sem egyezett bele abba, hogy kiutasítsa a területén tartózkodó iraki diplomatákat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

Romák integrációja: javuló helyzet

Romák integrációja: javuló helyzet

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat