Tetszett a cikk?

Egyetértett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) kormányzati, munkavállalói és munkaadói oldala a keddi plenáris ülésen abban, hogy összehangolt intézkedések szükségesek az Európai Unió átlagától 8 százalékponttal elmaradó magyarországi foglalkoztatási szint javításához.

A fórum első olvasatban vitatta meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak a szükséges intézkedések irányára kidolgozott javaslatát. A kormányzati oldal vállalta, hogy a szociális partnerek írásos javaslatait lehetőség szerint figyelembe veszi a közigazgatási államtitkári egyeztetés alapján véglegesítendő változatnál.Ezt a változatot a kormányülés előtt ismét az OÉT plenáris fóruma elé hozzák. A vitában a munkaadói oldal hangsúlyozta: a százalékos társadalombiztosítási járulékok, az iparűzési adó, az áfa csökkentésével kellene mérsékelni a cégek terheit, lehetőséget adva számukra a nagyobb arányú foglalkoztatásra. A munkaadói érdekképviseletek szerint a képzési rendszernek nem követnie kell a munkaerőpiaci változásokat, hanem már az igényeket megelőzve korszerűen képzett munkaerőt és vonzó lehetőségeket kell kínálni a befektetőknek.A szakszervezetek az előterjesztés címét kifogásolták, mert az nem utal az összkormányzati feladatokra. Hangsúlyozták, hogy a foglalkoztatottság javítása nem lehet a szaktárca vagy néhány minisztérium ügye, ebben csak összkormányzati és társadalmi összefogással lehet eredményt elérni. A szakszervezetek véleménye szerint a teljes foglalkoztatottságot kellene célként kitűzni, hogy mindenki munkához juthasson. Már a jelenlegi kormányzati időszakban el kellene érni szerintük az Európai Unió 64 százalékos foglalkoztatottsági szintjét. A jelenlegi magyarországi ráta 56 százalékos.Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter erre válaszolva rámutatott: a 8 százalékpontos lemaradást lehetetlen behozni 2006-ig, ez irreális célkitűzés lenne. Tartható viszont a foglalkoztatottak számának a kormányprogramban is szereplő 200 ezres bővítése 2006-ig, ehhez 300-400 ezer új munkahely létesítésére van szükség.A miniszter a foglalkoztatási szint javításának fontos feltételéül jelölte meg, hogy nagyobb legyen az összhang a munkaerőpiac, valamint a képzés, szakképzés között. Ennek érdekében rövid, közép és hosszú távú munkaerőpiaci elemzéseket készítenek majd a szakmát választók részére. Így könnyebb lesz eldönteni, hogy az adott szakmában és régióban milyen elhelyezkedési lehetőségek várhatók a szakképesítés megszerzését követően. Burány Sándor utalt arra, hogy az egész országban általános hiány van jól képzett, magasan kvalifikált szakmunkásokból, technikusokból. Sok betanított munkás viszont nem tud elhelyezkedni, s túlképzés van a bölcsészekből is.Nehézséget jelent, hogy Magyarországon kevés a bérlakás, így a dolgozók, ha még hajlandóságot mutatnának is erre, akkor sem vállalhatnak egykönnyen munkát lakóhelyüktől távol egy másik városban. A tervek között szerepel, hogy erre a problémára is megoldást találjanak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója