Egy magánszemély bankszámlájára érkezett meg az a 475 ezer eurós összeg, amelyet egy szaúd-arábiai alapítványtól küldtek a Bartók Béla úti iszlám közösségnek - erősítette meg a Kékfény című televíziós műsor értesüléseit kedden az ORFK kommunikációs igazgatója.

"A szükséges intézkedéseket két héttel ezelőtt megtette a rendőrség a számla zárolása érdekében" - közölte Garamvölgyi László. A magánszemély kilétéről a kommunikációs igazgató nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek.A Kékfény szerint a külföldi alapítvány, amelytől a pénz érkezett, azonos a szaúdi királyság által is támogatott terrorizmust támogató Al-Haramain elnevezésű alapítvánnyal. A műsor azon értesülését, miszerint a rendőrök tanúként kívánják kihallgatni az alapítvány egyik sejkjét, aki márciusban járt a szervezet nevében Magyarországon, Garamvölgyi László nem kívánta kommentálni.Dobos Gabriella ügyészségi szóvivő szerint a Fővárosi Főügyészség még hétfőn indítványozta a számla zár alá vételét a Fővárosi Bíróságnál, amiről a bíróság hamarosan dönt."A nyomozásnak ezek a részei nem állnak olyan szinten, hogy a nyomozóhatóság a nyilvánosság elé álljon" - közölte Zsombok György, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője.Az Iszlám Egyház korábban közleményben cáfolta, hogy a nemzetközi alapítványtól kapott pénzbeli adományokat az imám vagy mások terrorcselekmények elkövetésére kívánták volna felhasználni.Az egyház elismerte, hogy a közelmúltban egy új mecset vételéhez szükséges jelentősebb pénzösszeg két részlete érkezett volna az Iszlám Egyház bankszámlájára, amelyből mindössze 10 százalékot kaptak meg. A közlemény szerint a nyilvánosságra hozott 474 ezer eurós összeg a teljes vételárat képezte volna, amely azonban a mai napig nem érkezett meg. Az Iszlám Egyház tagadta, hogy az átutalt összegeket imámja vagy mások terrorcselekmények elkövetésére, vagy annak előkészítésére akarták volna felhasználni.A rendőrség április 13-án - néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt - vette őrizetbe a 42 éves, Magyarországon élő, palesztin származású fogorvost, az Iszlám Egyház imámját, akit azzal gyanúsítanak: tavaly novemberben egyik ismerősétől robbanóanyag beszerzésére kért ajánlatot, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. A férfit április 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky