Tetszett a cikk?

Egy magánszemély bankszámlájára érkezett meg az a 475 ezer eurós összeg, amelyet egy szaúd-arábiai alapítványtól küldtek a Bartók Béla úti iszlám közösségnek - erősítette meg a Kékfény című televíziós műsor értesüléseit kedden az ORFK kommunikációs igazgatója.

"A szükséges intézkedéseket két héttel ezelőtt megtette a rendőrség a számla zárolása érdekében" - közölte Garamvölgyi László. A magánszemély kilétéről a kommunikációs igazgató nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek.A Kékfény szerint a külföldi alapítvány, amelytől a pénz érkezett, azonos a szaúdi királyság által is támogatott terrorizmust támogató Al-Haramain elnevezésű alapítvánnyal. A műsor azon értesülését, miszerint a rendőrök tanúként kívánják kihallgatni az alapítvány egyik sejkjét, aki márciusban járt a szervezet nevében Magyarországon, Garamvölgyi László nem kívánta kommentálni.Dobos Gabriella ügyészségi szóvivő szerint a Fővárosi Főügyészség még hétfőn indítványozta a számla zár alá vételét a Fővárosi Bíróságnál, amiről a bíróság hamarosan dönt."A nyomozásnak ezek a részei nem állnak olyan szinten, hogy a nyomozóhatóság a nyilvánosság elé álljon" - közölte Zsombok György, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője.Az Iszlám Egyház korábban közleményben cáfolta, hogy a nemzetközi alapítványtól kapott pénzbeli adományokat az imám vagy mások terrorcselekmények elkövetésére kívánták volna felhasználni.Az egyház elismerte, hogy a közelmúltban egy új mecset vételéhez szükséges jelentősebb pénzösszeg két részlete érkezett volna az Iszlám Egyház bankszámlájára, amelyből mindössze 10 százalékot kaptak meg. A közlemény szerint a nyilvánosságra hozott 474 ezer eurós összeg a teljes vételárat képezte volna, amely azonban a mai napig nem érkezett meg. Az Iszlám Egyház tagadta, hogy az átutalt összegeket imámja vagy mások terrorcselekmények elkövetésére, vagy annak előkészítésére akarták volna felhasználni.A rendőrség április 13-án - néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt - vette őrizetbe a 42 éves, Magyarországon élő, palesztin származású fogorvost, az Iszlám Egyház imámját, akit azzal gyanúsítanak: tavaly novemberben egyik ismerősétől robbanóanyag beszerzésére kért ajánlatot, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. A férfit április 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!