Tetszett a cikk?

Jogosulatlanul jutottak roma kárpótlási pénzhez olyan Veszprém megyében élő, nem roma idős emberek, akiket csalók kerestek fel lakásukon és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól (Mazsök) kapott üres nyomtatványokat töltettek ki velük – közölte a Roma Sajtóközpont. A nyugdíjasok fejenként százezer forintot kaptak.

A csalók úgy jutottak a kárpótlási pénzhez, hogy állami nyugdíjkiegészítést ígérve felkerestek otthonukban olyan idős embereket, akik nem romák és nem is hurcolták meg őket a vészkorszakban – közölte a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrhadnagya. A szélhámosok a Mazsöktől postai úton kértek igénylőlapokat, amelyeket aztán üresen aláírattattak, majd kitöltötték, hitelesítették és visszajuttatták az alapítványhoz – mondta Váradi Piroska, aki hozzátette, a hamisítók arról is gondoskodtak, hogy az érkező pénznek minden egyes nyugdíjas nevére számlát nyissanak a bankban, s segédkeztek a pénz felvételénél is, elkísérve az öregeket.



A nyugdíjasok a fejenkénti egymillió-háromszázezer forintból százezret kaptak, a többit ügyintézési díjként és ügyvédi költségként a szélhámosok zsebre tették. A hét gyanúsított összesen tizenhárommillió forintot szedett így össze – vonta meg a mérleget a rendőrfőhadnagy, aki nem tudja elképzelni, hogy ezek után hogyan lehetne kárpótolni a valódi áldozatokat.



Az embereknek arra a kérdésére, hogy a számlákra érkező, fejenkénti egymillió-háromszázezer forintból miért csak százezret adnak, az volt a válasz: a többi, egymillió-kétszázezer forint az ügyintézési és ügyvédi hitelesítési díj.



A Mazsök nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Roma Sajtóközpont korábban arról számolt be, hogy Zala megyében is vizsgálódnak a rendőrök a roma kárpótlási pénzekkel kapcsolatban. Ott két polgármestert, kisebbségi önkormányzati vezetőket és ügyvédeket is vádolnak csalással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak