szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 19 ezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt 2004 első tizenegy hónapjában, öt százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH frissen közzétett adataiból.

A balesetek száma az ország valamennyi régiójában nőtt, legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon, közel 16 százalékkal.

A balesetekben 1 200-an vesztették életüket, huszonöttel kevesebben, mint egy évvel korábban. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 3,5 százalékkal, a könnyű sérüléses balesetek száma 6 százalékkal növekedett 2003 hasonló időszakához képest.

Ötödével nőtt az ittasan okozott balesetek száma, és ezek az esetek 6 százalékában halálos kimenetelűek voltak. A KSH szerint száz balesetből tizennégyet ittas állapotban követtek el. Arányuk a Nyugat-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az észak-magyarországi régióban volt a legmagasabb, 18 százalék.

Az összesítés szerint a balesetek 90 százaléka a járművezetők hibájából történt, ezen belül, a motorkerékpár-vezetők több mint ötödével, a teherszállító járművek vezetői 11 százalékkal több balesetet okoztak, mint 2003-ban.

A közutakon baleset következtében súlyos sérülést közel nyolcezren szenvedtek, könnyebben sérültek mintegy 17 800-an. Jelentősen, közel harmadával több személy szenvedett sérülést az autópályákon 2003 azonos időszakához viszonyítva. A növekedés az M5-ös autópályán volt a legnagyobb, ahol a sérültek száma több mint két és félszeresére nőtt - áll a KSH közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Súlyos buszbaleset Baja közelében

Két személy életveszélyesen, többen súlyosan megsérültek abban a buszbalesetben, amely kedden hajnalban történt Sükösd és Baja között.

Itthon

Egyre több balesetet okoznak az ittas vezetők

Az alkoholfogyasztás miatt 14 százalékkal több baleset történt Budapesten idén január és augusztus között, mint egy évvel korábban - derül ki a statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.