szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly 605 volt az ismerté vált bűncselekmények száma, 13 százalékkal több mint egy évvel korábban - jelentette be Kovács András, a szabolcsi főügyészség vezetője.

A legtöbb bűncselekményt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében követik el a külföldiek. A kényszerintézkedést nem igénylő, kisebb bűncselekményekben biztosíték letétbe helyezése mellett folytatták le a bűntetőeljárást, 142 ilyen eset volt a múlt esztendőben.

Kovács András szerint a biztosíték összege 30 ezer forinttól, több százezer forintig terjedt, függően a várható büntetési tételtől, illetve tekintettel voltak a gyanúsított jövedelmi helyzetére is. A külföldiek főként közlekedési, áru- és embercsempészési, illetve jövedéki termékekkel való visszaélés bűntettét követik el, de az esetek között a bűncselekmények minden fajtája előfordul.

Kovács András beszámolt a szabolcsi ügyészi szervezet elmúlt évben végzett munkájáról, kiemelve azt, hogy a beérkezett  7689 kész nyomozati anyagot 30 napon belül, százszázalékos arányban dolgozták fel. 2003-ban 6655 volt az ügyek száma, s azokban is százszázalékos arányban, egy hónapon belül intézkedtek.

A vádemeléssel végződött ügyek száma 5461 volt, összesen 7735 embert vádoltak meg. A váderedményességi mutató 97,46 százalékos lett, a tavalyi 96,84 százalékos aránnyal szemben. A vádemelések 13 százalékában a bíróság elé állítást alkalmazták, a vádlottak gyorsított eljárásban 15 napon belül kapták meg büntetésüket. A vádemelések további 40 százalékában pedig tárgyalás
mellőzésével születtek meg az ítéletek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Élénkülő az embercsempészet a nyugati határon

Az elmúlt évben felerősödött a közokirat-hamisítással elkövetett embercsempészet Magyarország nyugati határszakaszain – jelentette be Fonyódi György dandártábornok, a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság vezetője hétfői, a tavalyi évet értékelő tájékoztatóján.

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Pert vesztett a Magyar Nemzet, kiderült, kicsoda a kullancsozó Zummer Fülöp

Pert vesztett a Magyar Nemzet, kiderült, kicsoda a kullancsozó Zummer Fülöp

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon