szerző:
hvg.hu

Az országban egymillió kutya van, de anyagcseréjük elsősorban a fővárosban jelent problémát. Az állattartók több zöldterületet, akik kutyagumiba lépnek pedig súlyosabb szankciókat sürgetnek.

"Azt tapasztaltam, hogy amikor felszedem a kutyapiszkot, kicsit hülyén néznek rám, de nem ám az utca embere, hanem a többi kutyás! Rá van írva az arcukra: meghülyültem? Bevallom kezdetben én sem szedtem fel, de elegem lett abból hogy folyton vagy a kutyám vagy én lépek bele" - olvasható az egyik fórumlátogató hozzászólása, amely jól tükrözi az ebtartók "fenntartásait" a kutyaürülék felszedésével szemben.

Könnyű belelépni. Forró nyom
© kutya.hu
Este 7 óra, a XI. kerület egyik legszebb környékén, a Feneketlen tónál sétálva tíz kutya közül jó ha egy olyan akad,  amelyet pórázon vezet a gazdája, a kutyapiszok felszedésére alkalmas zacskót pedig empirikus vizsgálatom szerint aligha ismerik a kerületi ebtartók. A zöldövezetet elhagyva sem biztatóbb a helyzet, persze a parkoló autók között, járdaszélen megbújó kupacokat gyakorlottan kerülgető városlakónak már kifejlődött a hetedik érzéke, és többnyire megússza a biológiai eredetű taposóaknákat. De nem mindig.

Budapest egyre barnább a kutyapiszoktól – hangoztatta már nem egyszer Demszky Gábor főpolgármester is, aki legújabban a mikrocsipes regisztráció bevezetésében látja a megoldást, de szerinte ez csak országos szinten érné el hatását, és az sem titok, hogy igen sokba kerülne. "Kutyapiszok kérdésben még mindig él a hétköznapi szocializmus. A közös képviselőtől, házmestertől, az önkormányzattól, a közterület-fenntartótól, illetve az államtól várják szennyük eltakarítását" - fogalmazott a főpolgármester. Ez mindaddig aligha lesz másképp, amíg nem sikerül megváltoztatni a kutyatartók szemléletét.

Demszky mikrocsipes ötlete, miszerint ültessenek csipet minden kutyába a sógoroknál már megvalósult. Bécsben tavaly óta kötelező a kutyák azonosítása,  a tulajdonosnak negyven eurót - tízezer forintot - kell fizetnie azért, hogy házi kedvencébe beültessék a személyi adatait tartalmazó csipet.

"A kutya és macskatartók nem veszik komolyan házi kedvenceik által a közterületekre mért szennyezés súlyosságát, noha a felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy aki közterületen végezteti el kutyusával kis- és nagydolgait, feltakarítsa azt utána" - áll az Orpheus Állatvédő Egyesület nemrég megjelent közleményében. Az egyesület országos szinten számol: Magyarországon ma egymillió kutyát tartanak, s ha kutyánként naponta nyolc deka ürülék keletkezik, akkor ez napi 80 tonna kutyagumit jelent.

Budapesten a becslések szerint nagyjából 400 ezer kutya él - összehasonlításképpen: az alig kisebb Bécsben hatvanezer ebről tudnak -, naponta 32 tonna kutyapiszkot hagyva maguk után. A legfrissebb közvélemény kutatásokból is kiderül, a budapestiek az egyik legnagyobb problémának a kutyapiszkot tartják.

Egy biztos, a rendszerváltás óta egymást érték Budapesten a ürülékmentesítő akciók és tervek. Tavaly például a Fővárosi Közgyűlés 90 millió forintot osztott szét pályázat útján a nyertes kerületeknek. A pénzből az I., az V., a VII., a VIII., a IX., a XIII., illetve a XIX. kerület szervezetei és intézményei részesültek több százezer tisztasági készlet beszerzésére. Ugyanakkor ígérik, hogy több száz zacskóadagolót és kutyaürülék-tárolót helyeznek el az utcákon, több járdatakarító- és mosógépet állítanak üzembe, illetve számos kutyafuttatót alakítanak ki. A tervek szerint az idei fővárosi költségvetésből csaknem 300 millió forint jutna "közvetlen kutyapiszok-mentesítésre."

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. is kiveszi részét a hadműveletben. A meglévőkön túl tavaly további száz utcai gyűjtőtartályt rakott ki a legszennyezettebb területeken, és csaknem hétezer ingyen tisztasági tasakot osztottak szét a kutyatulajdonosok között olyan kiemelt zöldterületeken, mint a Gellért-hegy, Tabán, Városliget, illetve a főútvonalakon. Szintén tavaly készült el a Szent István park melletti Duna-parti kutyafuttató végében a kutyavécé. Az ÁNTSZ által engedélyezett kutyaillemhely homokját háromnaponta tisztítják, a teljes almot csak havonta cserélik ki, ám kéthetente fertőtlenítik.

Továbbá kétféle kutyagumi-porszívó is járja Budapest utcáit, amelyek nem csak a járdán használhatók, hanem a parkoló autók közé is be tud férni. Egy biztos, az ÁNTSZ szerint a kutyaürülék nem veszélyes hulladék, a napsütés hatására 40-50 perc alatt elpusztulnak a benne lévő veszélyes baktériumok. Jelenleg a felszippantott hulladék egy 3,5-4  köbméteres zárt konténerbe kerül, s ha megtelik, az önkormányzat elszállítatja a dorogi szemétégetőbe.

A kerületek szabályozhatnak (Oldaltörés)


DNS-teszt
Drezdában tudományos alapon próbálják rendezni a kutyagumi ügyet. A javaslat szerint adatbázist kellene létrehozni, amely a városban élő kutyák genetikai kódjait rögzíti. A kutyától nyálmintát vesznek, s ha közterületen kutyaürüléket találnak, a DNS-teszt alapján könnyen azonosítható a gazdája. A bírság 180-600 euró lenne, egy DNS-teszt költsége 75 euró. A javaslat beterjesztője szerint Drezdában, ahol 12500 kutyát tartanak nyilván, a költségek idővel megtérülnek, bár több ezer kóbor kutyán viszonylag nehéz lesz behajtani a büntetést. Tavaly egyébként Madrid is hasonló megoldással kísérletezet, de végül nem hozta létre az adatbázist sem.

Egységes nyilvántartásba vette volna a budapesti kutyákat az a tavaly év végére tervezett fővárosi rendelet, amely máig nem született meg. Az egységes rendelet megalkotása egyelőre nincs napirenden, a kérdést továbbra is a kerületek szabályozzák. Így a városrészek maguk döntik el, mit engednek, mit tiltanak és hogyan büntetnek.

A kerületi szabályozások közül egyelőre a józsefvárosi rendelet tűnik a legszigorúbbnak, miszerint a közterület-felügyelők tízezer forintra büntethetik azokat a kutyasétáltatókat, akik nem tudnak kislapátot és kis zacskót felmutatni. A bírság kifizetését megtagadó gazdi ellen akár szabálysértési eljárás is indítható, ami harmincezer forintos bírságot is jelenthet. Információnk szerint eddig harminc nemtörődöm kutyasétáltatót jelentett fel az éber közterület-felügyelet.

Budapesten eddig Erzsébetváros önkormányzata az első, amely kacérkodik a gondolattal, hogy a kerület háromezer kutyáját a bőrük alá beültetett csippel jelölné meg. Az eszköz rögzítené azt is, hogy be lett-e oltva az állat, illetve a gazda adatait is tartalmazná. Így büntetni lehet azokat, akik nem takarítják föl kutyájuk ürülékét. Igaz, az utóbbiakat elvileg már eddig is büntették, de csak elvétve folyik be bírság a kerületi kasszába. Noha az  önkormányzat feltett szándéka, hogyha bizonyíthatóvá válik a szabálysértés - mondjuk, az új rendszernek köszönhetően -, akár az önkormányzati szociális támogatásokból is ki lehetne zárni a renitens gazdit. A VII. kerületben egyébként már ahhoz is polgármesteri hivatali engedély kell, hogy valaki egynél több kutyát tarthasson a lakásában. A csip beültetésére pedig a  kerület vezetése azzal ösztönözné a kutyatulajdonosokat, hogy ingyen kapnák meg az eszközt.

Terézváros Picasso stílusát idéző festett kutyákkal küzd az ürülékek ellen. "Szeretem a kutyámat, szeretem a kerületemet, mindkettőért felelősséget érzek" - olvasható a VI. kerületben párizsi mintára elhelyezett táblácskákon. Terézváros valóban elszánt, ismert ebtartókat bevonva alapította meg az Intelligens Kutyatartók Klubját (IKK), amelyhez bárki csatlakozhat, ha vállalja a  társadalmi normák betartását, azaz hajlandó eltakarítani kutyája ürülékét. Emellett levélben keresik meg a helyi kutyásokat, a közterületek tisztántartása érdekében.

„Örömmel látom, sok kutyatulajdonos felszedi ebe után a piszkot, sőt még olyan is akad, aki vizes palackkal lelocsolja a ház oldalát, eltüntetve ezzel még a vizelet nyomait is” – írja egy XIII. kerületi kutyás fórumlátogató, aki elégedetlenségének is hangot ad, miszerint a Cézár Ház oldalában a kedvelt kutyasétáltató végén levő sárga tárolót hetekig nem ürítik. "Önkormányzatunk folyamatosan küzd a közterületeinket elborító kutyapiszok ellen – reagál öntudatosan a fórumlátogatók észrevételeire Dorogi Gabriella alpolgármester.  A közelmúltban öt járdatakarító gépet, a 19 kutyafuttatónak kijelölt területen pedig 38 darab gyűjtőedényt, illetve zacskót helyeztek el.

A Gondos Gazdi címmel indított kampány keretén belül a kerület vezetése látszólag mindent megtesz annak érdekében, hogy "otthagyni ciki, felszedni nem" szemléletváltással bevonja a lakókat a kutyaszar-mentesítő akcióba. 

Végül nézzünk egy külföldi példát. Angliában nem, vagy csak elvétve találni kutyagumit az úton. Ennek oka a szigorú szabályozás és a felvilágosító kampányok. Továbbá elég nagy visszatartó ereje van az 500 fontos (majdnem 200 ezer forint) pénzbírságnak és a buszmegállók oldalfalairól visszaköszönő, felnagyított kutyagumi fotójának a mellé társított szöveggel: "Ne higgy annak az embernek, aki azt mondja, hogy ez nem veszélyes hulladék."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Interjú

"A póráz nem a kutya alkotórésze"

Ha a felsőoktatási reform úgy valósul meg, ahogy most Magyar Bálint és az általa vezetett Oktatási Minisztérium szeretné, a magyar felsőoktatás színvonala tovább hanyatlik, a diplomák átlagos értéke zuhanni fog - ettől tart Keszei Ernő (53 éves), a készülő felsőoktatási törvény szakmai kritikusait tömörítő Egyesület a Felsőoktatásért és Kutatásért alapító tagja.

MTI Világ

Bírság az elmaradt kutyasétáltatásokért

A kutyatulajdonosok kötelesek ebüket naponta legalább háromszor megsétáltatni, különben akár 500 euró (125 ezer forint) bírságot is fizethetnek - ez áll a torinói városi tanács rendelkezéstervében.

Új Ángyán-jelentés Bácskából: van, aki a semmiből lett földbirtokos

Új Ángyán-jelentés Bácskából: van, aki a semmiből lett földbirtokos

Továbbra is előzetesben marad Hasszán F.

Továbbra is előzetesben marad Hasszán F.

Nem is gondolná, mekkora veszélynek teszi ki gyerekét, aki hagyja elhízni

Nem is gondolná, mekkora veszélynek teszi ki gyerekét, aki hagyja elhízni

A japán felsőházi választáson többséget szerzett az Abe Sindzó vezette kormánykoalíció

A japán felsőházi választáson többséget szerzett az Abe Sindzó vezette kormánykoalíció

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere

Elkeseredett posztokban mutatják meg a pedagógusok, mennyit keresnek valójában

Elkeseredett posztokban mutatják meg a pedagógusok, mennyit keresnek valójában