Az MSZP jó féléves vajúdás után, csak idén tavasszal ismerte el társadalompolitikai tagozatát. A ma már mintegy 500 tagot számláló tagozat elveti a neoliberális gazdaságpolitika egyes elemeit, bírálja a kormány oktatáspolitikáját és támogatja a határon túliak autonómiatörekvéseit. Minderről Kerényi György, a tagozat ügyvivője nyilatkozott a hvg.hu-nak.

Kerényi György
© hvg.hu
A reformkörök megalakulásának 15. évfordulójáról megemlékező kecskeméti tanácskozáson, 2004. áprilisában hangzott el Gazsó Ferenc egyetemi tanár Irányváltást a társadalompolitikában! című dolgozata. Akkor jött voltaképpen létre a tagozat, amely ideológiai előzményének tekinti a 89-es reformkörös időszakot. „15 éve is létezett a vidék–Budapest, vagy plebejus népi-nemzeti–polgári irányzatok különbözősége, de az akkori helyzetben ez inkább színesítette és gazdagította a csoportosulást, semhogy gondot okozott volna” – emlékezik a múltra némi nosztalgiával Kerényi György.

A tagozat úgy véli, az indokoltnál nagyobbak a társadalmi csoportok közötti különbségek, az állami szerepvállalás körül sok a bizonytalanság. Különösen jellemző ez az oktatásra, pedig véleményük szerint ott lenne lehetőség a társadalmi esélyegyenlőtlenségek kiegyenlítésére. A tagozat bírálja a neoliberális gazdaságpolitikát is, azt állítva, hogy „Magyarország ok nélkül túlteljesíti a talán nem is létező, ki tudja honnan (esetleg a multinacionális tőkecsoportoktól) származó elvárásokat. Nekünk nem a liberalizmussal, hanem a túlburjánzó, máshonnan rosszul adaptált és felülreprezentált neoliberális gazdaság- és társadalompolitikai gyakorlattal van vitánk, és némely párton belüli és kívüli csoportosulással, személyiséggel. Meggyőződésünk, hogy a liberális gazdaságpolitika nem mindenható, nem gyógyír minden bajra”– mondja a tagozati szóvivője. Mint hangsúlyozza, igyekeznek elősegíteni, hogy az MSZP korszerű, szociáldemokrata értékrenden alapuló pártként működjék.

Kerényi emlékeztetett arra a már-már elfeledett tényre, hogy a tagozatnak komoly része volt tavaly a kormányfőcsere előkészítésében. A kettős népszavazás kapcsán is különutas álláspontra helyezkedtek: míg a párt hivatalosan „nemre” szólította fel a szavazópolgárokat, a tagozat arra kérte őket, hogy lelkiismeretükre hallgatva szavazzanak. Ezt sokan „igenként” interpretálták. A tagozat mai is azt vallja, hogy a párt makacssága miatt tartósan elveszítettek 300-400 ezer potenciális szavazót.

A tagozat elnöke a nemzeti kérdésekről szólva kifejtette, a baloldalon – és ezen belül az MSZP-ben – a nemzettel kapcsolatos fontos alapfogalmak, stratégiai és taktikai célok és módszerek jó része máig tisztázatlan. Folyamatos vita tárgya, hogy vajon kialakul-e önálló baloldali nemzetpolitika, vagy itt is a tisztán liberális szemléletmód válik-e elfogadottá? Tudomásul kell venni, hogy nemzeti kérdésekhez a társadalom nemcsak racionálisan, hanem érzelmi alapon viszonyul. Ennek megfelelően nem lehet hozzájuk pusztán gazdasági érvekkel, szociológiai tények alapján közelíteni. A határon túli, főleg Kárpát-medencei magyarság helyzetét pusztán törvényekkel, jogalkalmazási illetve költségvetési pénzügyi eszközökkel csak részben lehet orvosolni.

Kerényi nyomatékosan hangsúlyozta: „téves az a felfogás, amely ideologikus alaptételként kezeli, hogy a nemzeti kérdések iránt fogékony állampolgárok a jobboldal szavazói. Éppen a sikertelen referendum mutatta meg, hogy vegyes a kép a politikai térfél mindkét oldalán.” Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata egyébként felülvizsgálná és módosítaná a kedvezménytörvényt és támogatná – nemcsak Erdélyben – az autonómia törekvéseket. „Mintákat adnak az Európai Unió országaiban már megvalósult autonómiakoncepciók” – mutatott rá Kerényi György ügyvivő.

Mohai V. Lajos

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Az MSZP az EP elé vinné a vajdasági magyarok ügyét

Tabajdi Csaba hétfőn levélben kezdeményezte az Európai Parlament külügyi bizottságának elnökénél, hogy a testület következő ülésén soron kívül tűzze napirendre a vajdasági magyar kisebbség elleni erőszakos bűncselekmények megvitatását.

MTI/hvg.hu Itthon

Az MSZP népi baloldala: ülésezik az új áramlat

Az MSZP magukat népi baloldalinak valló tagjai találkozót szerveznek szombaton Kecskeméten, amelyen várhatóan részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István, az MSZP elnöke és Szili Katalin házelnök is.

Itthon

Újabb MSZP-s fantomtagcirkusz

Jogilag érvénytelen határozatokat hoztak az utóbbi évek MSZP-s kongresszusai - vélekednek a pártbéli fantomtag-toborzási botrányok kirobbantói. Legutóbb a kőbányai szocialisták keveredtek gyanúba; a budapesti kerületnél eközben az ügyészség nyomoz.

MTI Itthon

Hiller: a választási bizottság vezeti az MSZP-t

A választási időszakban, az MSZP-t a párt országos választási bizottsága vezeti. A bizottság vezetője pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lesz - mondta Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn reggel a közszolgálati televízió műsorában.

MTI Itthon

Szili és Toller is felszólalt az MSZP-kongresszuson

A zárt ajtók mögött zajló MSZP kongresszuson a kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnök és a pártelnök mellett Szili Katalin és Toller László is értékelte az államfőválasztást szombaton Budapesten.

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet