szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szentendrei HÉV 4,6 milliárd forintos teljes rekonstrukciójának idei, a forgalom szüneteltetésével járó munkái június 25-től augusztus 4-én üzemzárásig tartanak, de augusztus 3-tól már próbaüzemben működik a vonal - mondta Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója.

Határidőre sikerül átadni pénteken a forgalomnak a szentendrei HÉV-et, az utasok pénteken reggel vehetik igénybe a felújított pályaszakaszon közlekedő járműveket. A szentendrei HÉV-vonal rekonstrukciója három ütemben valósul meg. Az első ütemben a belső szakaszon, azaz a Battyhány tér és Békásmegyer között, a biztosító berendezések felújítását, s a kapcsolódó pálya- és felsővezeték-építést 2007 márciusáig tervezik.
  
Donáth Zoltán, a BKV beruházási és közbeszerzési vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a szentendrei HÉV-et utoljára a 80-as években újították fel. A rekonstrukciót az is indokolta, hogy a biztosítóberendezések nagyon elavultak voltak.

A felújítás most lezárult szakaszában négy kilométer pályát újítottak fel, ennek során 120 méter hosszú síneket helyeztek el, amiből az utasok azt fogják észlelni, hogy csendesebb lesz a HÉV. "Új kitérőket is építettünk, így ha bárhol a vonalon forgalmi akadály van, akkor is biztosítani tudjuk a szerelvények 10 perces követését, pótlóbuszok beállítása nélkül" - tette hozzá.

A 41 napos vágányzár alatt két megállót is felújítottak, és megújult a Batthyány téri végállomás is. Ebben az évben 2,5 milliárd forintot fordítanak a HÉV-rekonstrukcióra.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes a Batthyány téri végállomáson arról szólt, hogy a főváros közlekedése nem értelmezhető csak Budapest közigazgatási határán belül. Ma Budapest vonzáskörzetéből naponta több mint 400 ezer ember jár be a városba dolgozni, tanulni, emellett több mint 250 ezer autó jön be az agglomerációból. Nincs más út a város vezetése előtt, mint a tömegközlekedés fejlesztése, versenyképessé tétele az egyéni közlekedéssel szemben - fűzte hozzá.
   

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Romokra bukkantak a HÉV felújításánál

Romok bukkantak a felszínre a szentendrei HÉV felújításakor Budapesten, de a feszített ütem miatt mindössze tizenhat óra állt rendelkezésre a régészeti munkálatokra - közölte az Aquincumi Múzeum.

MTI Itthon

Szombattól HÉV-felújítás

Szombat hajnaltól augusztus 4-én üzemzárásig 41 napot fordít a BKV a szentendrei Helyiérdekű Vasút (HÉV) korszerűsítésére, amit utoljára 20 évvel ezelőtt újítottak fel részlegesen.

MTI Itthon

Szombaton kezdődik a szentendrei HÉV vonal felújítása

A Szentendrei HÉV vonal többéves felújítása idén június 25-én keződik, a munkálatok első szakasza 41 napon át tart majd - közölte BKV. A budapesti agglomerációs közlekedési rendszer kiemelt jelentőségű személyszállító vonalán naponta többszázezren utaznak.

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában