Tetszett a cikk?

Eddigi legjelentősebb gépjárműbeszerzésére készül a közigazgatás: 2007-ig összesen 3 ezer rendőrautót terveznek vásárolni vagy bérelni. A 18 milliárd forintosra taksált ügylet előkészületei rávilágítanak a BM-ben a Szilvásy György közigazgatási államtitkárhoz köthető új vezetés és a régi "belügyi lobbi" közötti érdekellentétre.

Lamperth Mónika belügyminiszter.
Ki fogja a kormányt?
© Horváth Szabolcs
Az autókereskedők álmát tervezi valóra váltani a Belügyminisztérium (BM), amelynek munkatársai minden idők legnagyobb hazai gépjárműbeszerzését készítik elő. A HVG értesülései szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) központi szolgáltatási főigazgatósága által a közeljövőben kiírandó pályázattal 2005-2007 között összesen 3 ezer személygépkocsit - közép- és felső kategóriájú autókat - vásárolnak a rendőrségnek. A kormány a tervek szerint a közeljövőben dönt a mintegy 18 milliárd forintos beszerzésről, ehhez azonban az is szükséges, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) megegyezzen a BM-mel a finanszírozás módjáról.

A PM szakértői a költségvetést évente kevesebb pénzzel megterhelő bérlet mellett kardoskodnak, míg a belügyi tárca az azonnali tulajdonszerzés és a részletfizetés mellett döntene. A törlesztés mindkét esetben áthúzódik a következő választási ciklusra, a jelenlegi tervek szerint 2008-ban csengetnék ki az utolsó részletet. Mindehhez költségvetési többletforrásra van szükség, az idei büdzsé belügyi fejezete ugyanis "csak" 500 millió forintot különít el autóvásárlásra, igaz, a még használható állapotú rendőrautók tervezett értékesítéséből befolyt összeget is újak beszerzésére fordítanák - mondta a HVG-nek Jenei Zoltán, a BM közgazdasági helyettes államtitkára. A közbeszerzést lebonyolító MEH a tervek szerint több kategóriában pályáztat majd: hivatalnokoknak, bűnüldözőknek, járőröknek, körzeti megbízottaknak, rendőri vezetőknek keresnek autókat közép- és felső kategóriában. Az átlagárat 4-4,5 millió forintra taksálják. Ezért az összegért komplett rendőrautókat kapna a BM a szokásos felszereléssel, így például - amelyik kategóriában ez szükséges - kék villogós fényhíddal, rádióberendezéssel együtt.

A rádiós "extra" ugyanakkor jelenleg inkább pénzkidobásnak tűnik. A kormányt a schengeni megállapodás kötelezi a készenléti szervek uniformizált kommunikációs csatornája, az úgynevezett egységes digitális rádiótávközlő rendszer (edr) bevezetésére, ami a jelenlegi kormányzati elképzelések szerint 2006 májusáig épülne ki. Vagyis ekkorra - újabb milliárdos beruházással - mindenképpen új rádiókat szerelnek a rendőrautókba is, így a most beszerzendők feleslegessé válnak. Szakmai berkekben többen a gépjárműtender elhalasztását szorgalmazzák, vagy legalábbis azt, hogy az edr bevezetéséig a lecserélendő kocsik rádióit az újakba szereljék át.

Lestrapálva (Oldaltörés)

Szilvásy György közigazgatási
államtitkár. Flottaparancsnok
© Fazekas István
Jenei álláspontja szerint egyik megoldás sem célszerű, a BM-flotta cseréje ugyanakkor elodázhatatlan. A jelenlegi, mintegy 4300 autóból álló járműpark 60 százaléka amortizációra érett, több száz kocsi javíthatatlan, némelyik be sem indul. A fokozott strapának kitett, több mundéros által használt rendőrautók esetében az ötévi üzemelés, illetve 250 ezer megtett kilométer után indokolt a csere, ehhez képest jócskán akadnak több mint 400 ezer kilométert futott járművek. Mindez már nemcsak a bűnüldözés hatékonyságát, hanem az állomány testi épségét is veszélyezteti - vélekedik Jenei, aki szerint mindehhez képest szerény adalék, hogy a testületnek jól jönne az egységes flottával is erősített egységes arculat - a jelenlegi, több mint harminc márkából álló, olykor szedett-vedettnek tűnő istálló helyett. Arról nem is szólva - érvel -, hogy így lényegesen olcsóbbá válik a szervizelés. A jelenlegi rádiókat pedig jószerével az ócskavas kategóriába sorolja a helyettes államtitkár.

Az autókereskedők a HVG tapasztalatai szerint fokozott izgalommal várják a tenderkiírást, különösen azt, hogy végül a PM vagy a BM koncepcióját öntik-e pályázatba. A pénzügyesek által szorgalmazott bérleti konstrukció esetén ugyanis nem forgalmazót, hanem vélhetően bérbe adót keres majd a MEH. A rendszerváltás óta szinte udvari szállítónak számító, s a piac ismerői szerint a kancellárián jó kapcsolatokat ápoló Porsche Hungária Kft. például vélhetően éppúgy elindul, mint a BM-es favoritnak tűnő, a rendőrségnek másfél éve negyven Mondeót szállított, az összes kategóriában szerencsét próbálni tervező Ford Hungária Kft. Így - noha nyilván több induló is lesz - a négykerekűek piaci viszonyait átlátók kettejük csatáját borítékolják.

Nemcsak a márkakereskedők számára vizsga a rendőrautó-beszerzés. A jelek szerint most dől el az is, ki az úr valójában a Roosevelt téren. A központosított közbeszerzéseket uraló MEH fennhatósága alól évek óta kibúvó, saját vásárlócéget, a Belügyminisztérium Beszerzési és Kereskedelmi Rt.-t (BMBK) fenntartó BM-ben a HVG értesülései szerint többen rossz szemmel nézték, amikor a kilencvenes évek elején a kancellárián dolgozó, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel bizalmi viszonyban álló Szilvásy György BM-es közigazgatási államtitkár személyesen döntött arról, az autótendert nem a BMBK, hanem a MEH írja majd ki. Mindehhez adalék, hogy a tulajdonos BM vélhetően még ebben a hónapban - a mérlegbeszámoló elfogadásakor tartandó közgyűlésen - leváltja a 2000-ben még Pintér Sándor belügyminisztersége alatt alakult BMBK-t a kezdetektől vezető Tar Józsefet, akinek szakmai tapasztalataira ugyanakkor "valamilyen formában továbbra is igényt tartanak".

RÁDI ANTÓNIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Békési jegyzőcsetepaté

Hiányoznak a törvényi feltételei Kurucz Ferenc volt Békés megyei rendőrfőkapitány békéscsabai jegyzővé való...

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után