szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szolnoknál a hajnali órákban felgyorsult a Tisza áradása, s már 944 centimétert mértek; eközben a folyó észak-magyarországi szakaszán és a Bodrogon a viharos erejű szél helyenként megbontotta a gátakat – közölték az Országos Műszaki Irányító Törzsnél.

A gyorsjelentés szerint a Tisza tetőzése Tiszafürednél várható a közeli időszakban. A település alatt végig árad, s a vízállás meghaladja a harmadfokos készültséget jelentő szintet. A Bodrognál továbbra is harmadfok mellett védekeznek, miközben folytatódik a lassú apadás.

A Körösökön levonuló árhullám a Hármas-Körösön lassan Szarvasnál tetőzik. Rendkívüli időjárási viszonyok nehezítik a védekezési munkálatokat Észak-Magyarországon, ahol a Bodrog szlovák határ menti, valamint a Tisza tiszaújvárosi szakaszán a viharos erejű szél keltette hullámzás megbontotta a gátakat. A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2.416 kilométeren van valamilyen szintű készültség. Harmadfokú készültséget összesen 1.323 km védvonalon tartanak: a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata és a déli országhatár között, a Lónyay főcsatornán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körös torkolatánál, valamint a Maros alsó szakaszán.

A Dunán már csak másodfokú védekezésre van szükség, Bajánál 858, míg Mohácsnál 876 centimétert mértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Közép-Tisza-vidéken harmadfokú az árvízvédelmi készültség

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

MTI Itthon

Az árvízi védekezésre eddig 3,9 milliárd forintot fordítottak

Eddig mintegy 3,9 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi munkálatokra, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg – mondta el Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Hét nap

ÁRVÍZI MÉRLEG

Közel 4 milliárd forintot költött az állam az utóbbi napokban árvíz elleni védekezésre, további 482 millió forintot...

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben