szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Duna szombaton reggel Bajánál 801 centiméter, Mohácsnál 825 centiméter volt apadó ágban, a Tisza Tiszafüredtől a déli országhatárig árad - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tisza Záhony-Tiszapalkonya között lassan apad, a Vásárosnamény-Záhony szakaszon a Szamos miatt enyhe vízszintemelkedés észlelhető. Tokajnál 826 centiméter a víz állása, a tetőzés óta 66 centimétert apadt.
 
Tiszafüred tetőzés közeli állapotban van, Tiszafüredtől a déli országhatárig továbbra is árad a folyó, harmadfok feletti vízállásokkal. A Tisza reggel Szolnoknál 969 centiméter volt - az itt mért legnagyobb víz 1041 centiméter -, Szegednél 939 centiméter, a valaha mért legnagyobb víz itt 960 centiméter. 

Az OMIT prognózisa alapján - feltételezve, hogy a Duna Titelnél hétfőn és kedden tetőzik és megindul a várhatóan lassú apadás. Ha nem hullik kiugró mennyiségű váratlan csapadék  a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén, a Tisza várhatóan hétfőn és kedden tetőzik Szolnoknál, 990 centiméterrel, ami 51 centiméterrel marad alatta a legnagyobb vízállásnak. Szegednél hétfő és szerda
között várják az ár tetőzését, 970 centiméterrel, tíz centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízállás felett. 

A folyókon 2.234 kilométer hosszon van készültség. A védvonalakon változatlanul növekszik az árvízi jelenségek száma a tartósan magas vízállások következtében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról