szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy ötven-hatvan fiatalból álló csoport indult el nem sokkal este nyolc óra után a Szabadság térről, a menetben kormányellenes jelszavakat skandáltak, majd az Astoriánál szétfutottak a rendőrök elől, de többeket elkaptak. Előzőleg a Szabadság téri tüntetést berekesztették a szervezők, a Kossuth téren pedig gyakorlatilag elfogytak a demonstrálók, s egy dokumentum szerint le is mondtak a további két napra a Kossuth téri tüntetésekről.

 
 
Motozás a Városház utcában
© MTI

Könnygázspray-vel oszlatták a tüntetőket a rendőrök a fővárosban az Astoriánál - jelentették az MTI helyszíni tudósítói. A fiatal, maszkot viselő tüntetők a Szabadság térről indultak a Blaha Lujza tér felé. A demonstrálók nem tanúsítottak ellenállást, közülük a rendőröket látva sokan szétfutottak a környező kis utcákba.

A rendőrök kisebb csoportokban járőrözve nézték, hogy a kis utcákban hol lehetnek demonstrálók. Az MTI újságírói azt látták, hogy van olyan tüntető, aki beállt a buszmegállókba, mintha buszra várakozna, mások járókelőknek mondták magukat. A rendőrök a helyszínekről elküldték azokat az újságírókat, fotósokat, akik nem viselték a sárga, PRESS feliratú mellényt.

A hvg.hu tudósítója szerint a Ferenciek teréhez először rohamrendőröket szállító teherautók érkeztek. A BKV-buszok feltorlódtak, dugó alakult ki, az autók csak egy sávon közlekedhettek. A Rebisz-esek egy felállványozott épület mellett táboroztak le, talán hogy elkerüljék a tavaly október 23-án történteket, amikor egy építkezés eszközeiből emeltek barikádot a zavargók. A Ferenciek terén tudósítónk szerint felbukkant néhány kormányellenes tüntetőnek tűnő fiatal is, akik szétszóródva várakoztak és telefonálgattak. A rendőrök ekkor lezárták a Károlyi Mihály utcai közúti aluljárót, majd rohamrendőrök egy csoportja negyed tíz körül elindult, s járőrözni kezdett az aluljáróban, több fiatalt igazoltattak.

Háromnegyed tíz tájban a Ferenciek terén parkoló rendőrautók továbbálltak.

Az MTI tudósítása szerint a Váci utcában, a Szervita téren és a Városház utcában a rendőrök öt fiatalt előállítottak a VII. kerületi rendőrkapitányságra, három személyt garázdaság miatt, egy főt közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása okán, egy fiatalt pedig személyazonosság megállapítása céljából. Őrizetbe vételre nem került sor. A hvg.hu rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetkező napokban a hatóság hasonló incidensekre nem számít.

Berekesztett tüntetés

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezői kedden este fél kilenckor berekesztették a Szabadság térre meghirdetett demonstrációt, mivel mint mondták, provokációt történt. Bejelentésük szerint csuklyás fiatalokat küldtek a térre provokáció gyanánt. Az MTI helyszíni tudósítói szerint az említett csuklyások előbb az MTV székháza elé mentek, majd pár tucatnyian elindultak a Deák tér felé, azt követően kergették szét őket az Astoriánál.

A Rendszerváltó Fórum vezetője, Fáber Károly szerint nem bukott meg az Y-terv, s továbbra is tervezik a közintézmények, országgyűlési képviselők otthonainak blokád alá vételét. Ezt a Kossuth téren demonstrálókkal osztotta meg kedden este. Az MTI-nek megmutatott rendőrségi dokumentum szerint ugyanakkor a tüntetők lemondtak a szeptember 19-től október 20-ig tartó demonstrációk megtartásáról a Kossuth téren.
    

Gondáék petíciót visznek a tévébe
© MTI
Előzőleg a Szabadság téren a demonstrálók petícióját átvette az MTV hírigazgatója, Kert Attila. A szöveget a tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivői, Gonda László és Bene Gábor adtak át. A négypontos petícióban azt követelték, hogy az ellenzéki párt is szerepeljen az MTV reggeli hírműsorában, a Nap-keltében, a tüntetők képviselőivel együtt pedig rendezzenek ötpárti, nyilvános vitát a kialakult politikai és gazdasági helyzetről az MTV-ben. 

Gondáék petícióját azonban nem olvasták fel a Magyar Televízió kedd esti, fél nyolckor kezdődött híradójában. A  műsorvezető pár mondatban foglalta össze a szöveg főbb gondolatait, a négypontos petíció teljes szövegének felolvasása - mondták - legalább 9 percet vett volna el a híradó félórás műsoridejéből. A petíció teljes szövege a www.hirado.hu internetes honlapon megtalálható.

A petíció átadása közben a téren a demonstrálók az "Engedd be!" és a "Gyurcsány, takarodj!" jelszavakat skandálták az ekkor mintegy 6-700 főre nőtt, árpádsávos és nemzeti lobogó alatt tüntető tömegben. Az egyik szónok arról beszélt az összegyűlt tüntetők előtt, hogy nem csak azért vannak itt, hogy átadják a petíciót. A másik cél, hogy a Szabadság téren álló szovjet "pallost" fel kell robbantani. "Megszégyenítette asszonyainkat, anyáinkat. Önkényuralmi jelkép, amelyet törvénytelenül építettek fel" - hangzott el.

Előre beharangozott blokád, inzultus (Oldaltörés)

Az országgyűlési képviselők lakásait vennék blokád alá a Kossuth téri tüntetők

Lezárások, indoklás

A rendőrség kedd délután lezárta a Kossuth szobor körüli zöldterület az azt körülvevő járda vonalában, a Rákóczi szobor körüli zöldterület az azt körülvevő járda vonalában, valamint a Károlyi szobor körüli zöldterület az azt körülvevő járda vonalában - olvasható a rendőrség honlapján. Az indoklás szerint az újabb terület lezárására azért volt szükség, mert a hétfőn a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó országgyűlési képviselőket a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték. A képviselők gépkocsijainak leköpködése, ütlegelése, szabad mozgásának akadályozása, különböző sérülés okozására alkalmas tárgyak bedobálása, és más jogellenes cselekmények történtek - olvasható a Szabó Ferenc rendőrvezérőrnagy, az ORFK Köztársasági Őrezred parancsnoka által szignált határozatban.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke minden józan demokratát, keresztényt, baloldalit, jobboldalit és liberálist arra kért, hogy ne engedjék, hogy Magyarországon a félelem kapjon teret. 

A már hétfőn meghirdetett úgynevezett Y-terv folytatásaként megakadályoznák, hogy a képviselők munkába mehessenek, így gátolva a parlament működését - mondta az egyik Kossuth téri tüntetőket tömörítő csoport vezetője. Hozzátette: mint már korábban meghirdették, a 13 minisztériumi épületet is blokád alá kívánják venni, és azt is akadályozni fogják, hogy az országgyűlési képviselők kijuthassanak a Parlament épületéből. 

Az adatvédelmi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselők lakáscíme nem közérdekű adat, s a blokád alá vétel akár a személyi szabadság jogellenes korlátozását is megvalósíthatja.

A Kossuth téren hétfőn tartott tüntetés kezdetén a szervezők elfogadtatták a Y-tervet, amely szerint a kormányépületek és az Országház blokád alá vételével kényszerítenék ki a kormány távozását, de az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál a tüntetők blokádja csak néhány percig tartott. A rendőrök felszólítására elhagyta a helyszínt az a húsz fiatal, aki nem sokkal korábban ült le ott a járdára.

Mintegy 25 tüntető szintén élőláncot alkotott a Parlament déli részén lévő parkoló kijáratánál, hogy megakadályozza a képviselők gépkocsijainak kihajtását, de ez az akció szintén néhány percig tartott: rendőri felszólításra felhagytak cselekedetükkel. A "blokádolók" között volt Fáber Károly, a Kossuth téri megmozdulás egyik főszervezője is.

Kevesebb vidéki tüntetés (Oldaltörés)

Vidéken kevesebb helyszínen tartottak kormányellenes demonstrációt kedden, mint az előző napon - jelentették az MTI tudósítói. Nyíregyházán kedd este mintegy háromszázan követelték a Gyurcsány-kormány azonnali távozását. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókkal - az utóbbiból kettő jutott Kossuth Lajos szobrának kezébe is - demonstrálók előtt Gyüre Csaba, a Jobbik megyei elnöke elmondta: ez a nyíregyháziak 366. tüntetése az utóbbi egy év alatt, és a továbbiakban is szinte minden este demonstrálnak majd.

A tüntetésen, amelyen részt vett a Szabolcsban alakult Nemzeti Őrsereg egyik szakasza, felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Usztics Mátyás, a Magyar Gárda kapitánya is. Utóbbi közölte, október 21-én, a budapesti Hősök terén 630 új gárdatag csatlakozik, s lesznek majd "hatezren, hatvanezren, hatszázezren, sőt hatmillióan is".

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulóján Egerben, az Uránia moziban az "ambrusiÁda" című "politikai thriller"-t vetítették kedden.    A korábban fideszes, majd a szocialista megyegyűlési elnök megválasztását segítő politikusról szóló filmet mintegy 250-en tekintették meg. A közönség egy része azokból állt, akik immár egy éve, csaknem minden nap utcai demonstrációkon követelik Egerben Gyurcsány Ferenc és a kormány távozását.

Szekszárdon kedden visszatértek a demonstrálók az elmúlt hónapok megszokott tüntetési formájához: 1956-ra emlékezve 19 óra 56 perckor találkoztak a Garay téren. A zuhogó esőben néhány tucatnyian csendesen, nemzetiszínű és árpádsávos zászlók alatt cseréltek véleményt.

Nagykanizsán tíz demonstráló gyűlt össze az esős időben a Deák téren kedd este. Az árpádsávos zászlókkal érkező tüntetők közül néhányan vitába keveredtek a helyszínt biztosító rendőrökkel, mert a területet egy országos rádió - ugyancsak szabályosan - már lefoglalta szerda reggeli rendezvényéhez. A tíz tüntető körbeállta a Deák téri turulszobrot, elénekelte a Szózatot. Néhányan a "Gyurcsány, takarodj!" rigmust skandálták, majd békésen elvonultak az Eötvös térre, a  Nagymagyarország-emlékműhöz, ahol alig tíz perc után feloszlott a demonstráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!