szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Infláció feletti jövő évi közszolgáltatási díjemelési javaslatok kerültek hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet elé. Lakos Imre (SZDSZ) városüzemeltetési bizottsági elnök elmondta, hogy a BKV-tarifák emeléséről szóló javaslatról nem tárgyalt a kabinet.

A csatorna használati díj 9,9 százalékkal növekedne, a temetkezésnél a közszolgáltatási díjakat 9,3 százalékkal növelnék, a szabadáras szolgáltatásokat pedig 10 százalékkal csökkentenék, a szennyvízszippantás díját 8,6 százalékkal növelnék, a szemétdíj pedig 13,68 százalékkal drágulna, ha a javaslatokat november végén elfogadja a Fővárosi Közgyűlés. A távfűtés díjával kapcsolatos előterjesztés csak decemberben kerül a közgyűlés elé, hogy figyelembe tudják venni az esetleges gázáremelést - közölte Lakos Imre.

Az előterjesztés szerint az alapdíj általában 35 százalékra csökkenne, de alternatív lehetőségként, aki igényli, az maradhat a 48 százalékos alapdíjnál. Ez esetben a fogyasztónak kevesebb hődíjat kellene fizetnie a fűtési idényben. A javaslat tartalmazza azt is, hogy a hődíjat negyedévente hozzáigazítanák a gázárakhoz. Ezt egy közgyűlési felhatalmazás alapján a Főtáv Zrt. automatikusan megtehetné. 

A szabaddemokrata politikus hangsúlyozta hogy "szakmailag védhetők és indokoltak" a hétfőn tárgyalt díjemelési javaslatok. A szemétdíj esetében például több mint 6 százalékos a díjnövekedés annak az uniós előírásnak az alkalmazása kapcsán, hogy a szemétlerakó helyek rekultiválását a szennyező fizet elv alapján a szemétdíjból kell fizetni. 

Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a BKV-tarifákról a jövő héten tárgyal a kabinet. A cég későn küldte be javaslatát, illetve a főpolgármester múlt pénteki nyilatkozata szerint szakmailag elfogadhatatlan tartalmú az anyag a városvezetés számára - tette hozzá. A BKV tarifaemelési javaslat a szükséges egyeztetések után november végén vagy december 20-án kerül a közgyűlés elé - jegyezte meg az
igazgató. 

A kabinet várhatóan a jövő héten foglalkozik a jövő évi vízdíjjal és a kéményseprés díjával. Hozzátette, hogy az egyedi kémények seprési díja várhatóan 4,41 százalékkal növekszik. A vízdíjnál 8,8 százalékos emelés várható, a céggel azonban még zajlanak az egyeztetések. A kommunikációs igazgató elmondta azt is, hogy számításaik alapján jövőre egy csatornával nem rendelkező, gázfűtéses kertes lakás esetében 8,1 százalékkal, 2409  forinttal több havi rezsikiadás várható. Ebbe az értékbe beszámították a sajtóhírek szerint várhatóan 10 százalékos villany- és az 5 százalékos gázáremelés hatásait is. Egy gázmérő nélküli, távfűtéses panellakás esetében pedig a fővárosi közmű díja, valamint a gáz- villanyár növekedése miatt várhatóan havonta 1491 forinttal lesz több a rezsidíj, mint jelenleg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megszavazták a fővárosi díjemeléseket

Budapesten jövőre a szennyvízszippantás 5,9; a szemétszállítás 5,68; a temetkezés 5,6; a kéményseprés 4,2 százalékkal drágul, de ez utóbbi esetében egyidejűleg 5 százalékkal csökken az áfa - erről csütörtökön döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Magyar szakértők: Ne szedjenek aszpirint a beoltottak a trombózis kockázatának csökkentésére

Magyar szakértők: Ne szedjenek aszpirint a beoltottak a trombózis kockázatának csökkentésére

Limitált kiadású és elektromos ez a retró Fiat Panda 4x4

Limitált kiadású és elektromos ez a retró Fiat Panda 4x4