szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legyen jobb a gyermekeknek néven nemzeti stratégia értékelő bizottság létrehozásáról döntött a kormány - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet ülését követő tájékoztatón.

A stratégia a 2007-2032 közötti időszakra határoz meg feladatokat, célja a gyermekszegénység jelentős csökkentése és a gyermekek teljes integrációjának megteremtése. A stratégia által meghatározott feladatok teljesülését a független szakértőkből álló értékelő bizottság fogja nyomon követni.

A kilenc tagú bizottságba a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete, illetve az ezen belül működő Gyermekprogram Iroda, a Szociálpolitikai Tanács, a Roma Integrációs Tanács, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Szociális Szakmai Szövetség, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia által delegált személy, illetve két küldött az egyházak képviseletében.

A testület várhatóan szeptember 15-től működik, ülésein részt vesz az egészségügyi, az igazságügyi és rendészeti, az oktatási, az önkormányzati, a szociális és munkaügyi, a pénzügyi tárca, valamint a statisztikai hivatal elnöke, illetve az általuk delegált személyek. A bizottság minden évben jelentést készít a kormánynak a stratégiáról és ezek a jelentések nyilvánosak lesznek.

A stratégiát ismertetve Budai Bernadett elmondta: a kormány tavaly október 31-én fogadott el egy cselekvési tervet, amely négy kiemelt területet határoz meg. Ezek közé tartozik a szegénység újratermelődési ciklusainak megszakítása, a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása, a gyermekeknek nyújtott szolgáltatások minőségének javítása, valamint a gyermekek jólétének növelése.

Mint elhangzott, idén januártól differenciáltan emelték a családi pótlékot, illetve ennek elemeként változott a leginkább rászoruló családoknak járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény feltételrendszere is. A szóvivő kitért arra, hogy 2008-tól a bölcsőde, az óvoda, valamint az általános iskola első négy osztálya mellett ingyenesen étkezhetnek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult ötödik osztályos tanulók is, 2010-re pedig az ingyenes étkezés már nyolcadik osztályos korig lesz igénybe vehető a rászorulók számára.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Magyarország a 9. a gazdagok gyermekszegénységi listáján

Az Unicef ma hozza nyilvánosságra a gazdag országokban tapasztalt gyermekszegénységről szóló jelentését, amely megállapítja, hogy a szegénységben élő gyermekek aránya 24 OECD-ország közül 17-ben növekedett a 90-es évek eleje óta.

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist