A bizalomhiány általános és mélységes, legsúlyosabb tünete, hogy eltűnt a perspektíva, a széles horizont, a hosszú távú gondolkodás - nyilatkozta Sólyom László köztársasági elnök a Heti Válasz című lapnak.

Az államfő a lap új számában úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi politikában rögtönzés követ rögtönzést; minden lépésnek a teljes győzelem vagy a totális vereség a tétje. Pedig - tette hozzá - az együttműködést és a megegyezést csakis a hosszú távú gondolkodás segíti elő.

A köztársasági elnök a hetilapnak adott interjúban beszélt a december 8-i eredménytelen főbíró-választásról is. Véleménye szerint néhány, főleg baloldali véleményformáló igyekszik arrafelé terelni az ügyet, mintha személyes ellentét lenne az MSZP-frakció és a köztársasági elnök között az egyeztetés nélküli jelölés miatt. Pedig nem ez a lényeg, hiszen a szocialisták már öt, szintén nem egyeztetett jelöltemet megszavazták - jegyezte meg az államfő.

Mint kiemelte, csak a jelölés nyilvános formájával lehet elérni, hogy a pártok érveiket és ellenérveiket a nyilvánosság előtt mondják el, és ne ejtsenek ki jó jelöltet az előzetes alkuk során, amelynek érvei és tétjei titokban maradnak. Hangsúlyozza azt is, hogy nyilvánosan képviselhető indokok nem hangzottak el.

A nyilvános folyamat garantálja leginkább a megválasztott tisztségviselő függetlenségét a pártpolitikától. Mindegyik esetben független pozícióról van szó, ezért is jelöl az elnök. Hogy ez milyen fontos, érdemes felidézni a rendőri és a független ügyészi nyomozás közötti különbséget jó néhány politikailag érzékeny bűnügyben, lásd korábban a Kulcsár- és most a Zuschlag-ügyet - nyilatkozta az államfő a lapnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament maga hagy betöltetlenül fontos tisztségeket, ahol pedig csak saját magával kellene egyeztetnie. Ennek kapcsán megemlítette, hogy hét éve nincsenek alelnökei a számvevőszéknek, sokszor évekig üresek alkotmánybírói székek, noha itt az Országgyűlés maga jelöl, és egymás között kell megegyeznie a frakcióknak.

Sólyom László szerint az októberi nemzeti csúcs célja az volt, hogy elmossa a kormány felelősségét, azt sugallva, hogy mindnyájan együtt vagyunk felelősek azért, ami történik, pedig válságban éppen a feladatok és felelősségek tisztán tartása a fontos. "Örülök, hogy ehhez nem adtam a nevem" - szögezte le az államfő.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Az SZDSZ megismerné Sólyom jelölési szempontjait

Megoldást jelenthetne a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke megválasztásának ügyében, ha a parlamenti frakciók vezetői részletesebben megismerhetnék Sólyom László köztársasági elnök úr jelölési szempontjait, és a jelölt elképzeléseit - közölte Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ parlamenti képviselője szerdán.

MTI Itthon

Törvénymódosításokat küldött vissza Sólyom László a parlamentnek

Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvények módosítását - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán.

MTI Itthon

Sólyom: a cigány önkormányzatok nem váltak be

A magyarországi cigányság esetében, úgy tűnik, nem vált be a jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszer. Az etnikai csoport problémája speciális kezelést igényel, törvényhozási szinten ezzel számot kell vetni - mondta Sólyom László köztársasági szerdán Budapesten.

MTI Itthon

A korona összeültette Gyurcsányt Sólyommal

Sólyom László köztársasági elnök vezetésével, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök részvételével szerdán ülésezett a Szent Korona Testület.

Itthon

Sólyom: "minden ötödik évben újra eltemetjük Antall Józsefet"

Antall József hajlandó volt közvetlen politikai céljait és a pártérdekeket is háttérbe szorítani, hogy a rendszerváltás minősége érdekében megbízható, teherbíró alkotmányos jogrend alakuljon ki Magyarországon Sólyom László szerint. A köztársasági elnök a Magyar Nemzet mai emlékszámában ír erről, amely Antall József miniszterelnök halálának 15. évfordulójára jelent meg.

Meghalt egy ember, egy utasszállító gép vészleszállást hajtott végre Budapesten

Meghalt egy ember, egy utasszállító gép vészleszállást hajtott végre Budapesten

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz

Budapesten is magát adta a horvát elnök - szurkolókkal szelfizett a Gozsduban

Budapesten is magát adta a horvát elnök - szurkolókkal szelfizett a Gozsduban

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Megírta a Politico, melyik fideszes EP-képviselő jár rosszul a párt felfüggesztésével

Megírta a Politico, melyik fideszes EP-képviselő jár rosszul a párt felfüggesztésével

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi