szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyilvánosság és a közbeszéd sugallta kép szerint az elmúlt hónapokban a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete drámai módon átalakult; a lakosság jelentős része érzi úgy, hogy a rendvédelmi szervek képtelenek a közbiztonság szavatolására, holott hivatalosan 2008-ban csökkent a bűncselekmények száma.

A Századvég Alapítvány és a Forsense közvélemény-kutató cég április 7-22. között készült felmérése szerint a magyar társadalom a közbiztonság általános, országos állapotát kifejezetten kedvezőtlennek látja. A telefonon megkérdezett mintegy ezer ember egy százfokú skálán átlagosan 37 pontot adott a közbiztonság helyzetére.

Az országos állapotokat a legkedvezőtlenebbnek a fővárosban és a falvakban élők gondolták, míg a legkedvezőbbnek a megyeszékhelyeken. Regionálisan a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön volt kedvezőbb a kép, és az észak-alföldi, illetve az észak-magyarországi régióban a legkedvezőtlenebb.

A közbiztonság helyi szintű megítélése kedvezőbb, de a százfokú skálán átlagosan csak 54 pontra értékelték azt.

A megkérdezettek a rossz közbiztonsági állapotok legfőbb okaként a fokozódó szociális feszültségeket, az elszegényedést nevezték meg. A megkérdezettek 15-15 százaléka a rendőrség általánosan rossz helyzetét és az etnikai konfliktusokat is ide sorolta. Kisebb mértékben az elit negatív példamutatását (9 százalék) és a szervezett bűnözést (7 százalék) is az okok közé sorolták.

A kedvezőtlen helyzeten a megkérdezettek jelentős része, 45 százaléka egyértelműen büntetőjogi szankcionálással javítana. A válaszadók mintegy egyharmada szerint a megoldást az jelentené, ha a mindenkori kormányok határozottabb rendvédelmi politikát folytatnának. A megkérdezettek 17 százaléka szerint a rendőrség személyi állományának növelésével is lehet kezelni a helyzetet.

A felmérés szerint lényeges az eltérés a különböző korcsoportok között. A fiatalok inkább a határozottabb rendvédelmi politika kialakításában látják a megoldást, míg a 30-39 év közöttiek 59 százaléka szerint világosabb büntetőjogi válaszra lenne szükség. Ez utóbbi támogatottsága a hatvan év felettiek körében 38 százalékos volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

A gárdásított közbiztonságé a jövő?

A közbiztonság kollektív társadalmi termék - emlegetik a rendőrségi vezetők. A közbiztonság alternatív rendfenntartási eszközökkel, egyesületek, gárdák, polgárőrség, városőrség útján is fenntartható. Kérdés ugyanakkor, hogy az efféle egyenruhás testületek segítenek-e valóban, vagy csak növelik a káoszt.