szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Konkrét kérdésekről is tárgyalt a magyar és az amerikai fél a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban csütörtökön, a megbeszélések tovább folynak, egyelőre nem lehet tudni, mikor születhet megállapodás - mondta az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja budapesti tárgyalásai után. Daniel Fried arról is beszélt: az Egyesült Államok hozzájárul a foglyok befogadásával kapcsolatos költségekhez.

Túlléptek az általánosságokon, csütörtökön már konkrétumokról, a következő lépésekről tárgyalt a magyar kormánnyal. A következő hetekben folytatják az együttműködést, hogy a magyar kormányzat minden információt megkapjon, mielőtt dönt a néhány fogoly befogadásáról - mondta Daniel Fried a tárgyalások után tartott sajtóértekezleten.

Arra a kérdésre, hogy az előzetes híreknek megfelelően valóban egy-két fogoly befogadásáról van-e szó, Daniel Fried azt mondta: ezzel kapcsolatban nem bocsátkozik részletekbe, de konkrét kérdésekről tárgyaltak csütörtökön.

Azon kérdésre, hogy milyen konkrét aggodalmak fogalmazódtak meg a tárgyalásokon, a különmegbízott azt mondta: természetes, hogy a lehetséges befogadó államoknak sok kérdésük van a biztonsággal kapcsolatban. A kormányoknak és az állampolgároknak minden joguk megvan ahhoz, hogy minél többet megtudjanak a befogadandókról. Az Egyesült Államok minden felmerülő kérdésre választ ad majd - tette hozzá.

A különmegbízott kiemelte: nem lehet tudni, hogy mikorra születhet megállapodás Magyarországgal a foglyok befogadásáról. Arról is túl korai még nyilatkozni, hogy milyen nemzetiségű foglyok érkezhetnek Magyarországra - fűzte hozzá.

Daniel Fried szerint túl korai még arról beszélni, hogy a befogadott foglyok szabadon utazhatnak-e majd a schengeni övezetben. Ugyanakkor az Európai Unión belül már megszületett arról a megállapodás, hogy a befogadottakról szóló információkat megosztják a schengeni tagállamok egymással - mutatott rá a diplomata.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik fogoly hova kerülhet, a különmegbízott azt mondta: megvizsgálják, hogy kinek, milyen kötődése van egy-egy országhoz, akar-e egy adott államban letelepedni, és maguk a befogadók is kiválaszthatják, hogy kit szeretnének inkább a foglyok közül. Van lehetőség arra, hogy a magyar fél külön beszéljen a lehetséges befogadottakkal - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államok kész hozzájárulni a foglyok befogadásához kötődő konkrét költségek fedezéséhez, ahogy azt az amerikai-európai uniós megállapodás is tartalmazza - hangsúlyozta a diplomata.

Az Egyesült Államok a magyar kormány mellett az összes érdeklődő párttal együttműködik az ügyben - emelte ki a különmegbízott.

Azon kérdésre, számolnak-e olyan forgatókönyvvel, hogy a magyar kormány visszalép a foglyok befogadásától, ha nem lesz parlamenti konszenzus az ügyben, Daniel Fried azt mondta: az Egyesült Államok biztos abban, hogy döntése meghozatalakor a magyar kormány mérlegeli majd, ne tegye ki veszélynek az állampolgárokat - fűzte hozzá.

Az amerikai elnök döntése értelmében jövő januárig kell bezárni a guantánamói fogolytábort. Az Egyesült Államok európai és Európán kívüli országokkal is tárgyal ennek megvalósítása érdekében. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti megállapodás erős alapot szolgáltat az uniós tagállamokra arra, hogy segítsenek a foglyok befogadásában - hangsúlyozta a diplomata.

Daniel Fried Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből. Ezt megelőzően az amerikai elnök olasz partnerével folytatott megbeszélése után Washingtonban bejelentette: Olaszország három guantánamóit fogad be.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bíróság elé áll az első guantánamói rab

Az Egyesült Államokba szállították kedden az első guantánamói rabot, akit a tervek szerint már aznap bíróság elé állítanak amerikai nagykövetségek elleni pokolképes merényletekben játszott szerepe miatt egy New York-i szövetségi bíróságon.

MTI Itthon

A guantanamói megbízott fogolybefogadásról tárgyal nálunk

Magyarországon tárgyal csütörtökön az amerikai elnök által kinevezett guantánamói különmegbízott, a diplomata a kormány és a pártok képviselőivel is egyeztet az egykori foglyok esetleges befogadásáról - tudta meg az MTI hétfőn diplomáciai forrásokból.

MTI Világ

Guantánamói fogolytábor: terrortámadások szállítójának pere

New York-i polgári bíróság elé állítják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetőjét. Ő lesz az első guantánamói fogoly, akit peres eljárás keretében civil törvényszék von felelősségre az Egyesült Államokban - közölték névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesek.

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában