szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napi rendszerességgel vernek át trükkös tolvajok idős embereket a fővárosban. Az ügyek száma azt mutatja, hogy egész „iparág” épült az éltes korúak megtévesztésére. Akadt olyan magatehetetlen ember, aki megtakarított több százezer forintját horgászzsinóron engedte le a bűnözőknek. A rendőrség óvatosságra inti az időseket.

Magukat rendőröknek kiadó alakok akarják átvizsgálni a nyugdíjat, hogy hamis bankjegyek kerültek-e közéjük. A víz- vagy gázművektől, esetleg az áramszolgáltatótól vagy az önkormányzattól keresik fel az egyedül élő idős embereket, hogy ellenőrizzék az eszközöket és a berendezéseket. Aztán, alighogy elhagyják a lakást, kiderül, hogy a lakók pénzével együtt távoztak.
 
Seres András őrnagy, a XII. kerületi Rendőrkapitányság bűnüldözési osztályának vezetője a hvg.hu-nak elmondta, általában olyan emberek esnek áldozatául a bűnözőknek, akiket már korábban is rá tudtak szedni. „Van olyan öregúr, akinél három hónap óta négyszer jártak trükkös csalók.” Az észak-budai bűnügyi régióban (ide tartozik a hegyvidéki kapitányság a II. és a III. kerülettel együtt tavaly március óta) 219 trükkös csalás történt.

A sértettek idős emberek, akik általában rosszul látnak és hallanak, ráadásul hiszékenyek is. Általában az utcán, a boltban, a postán vagy a bankautomatánál nézik ki őket, és megfigyelik, hova mennek haza. A régi trükkös módszerek mellett tavaly november óta megjelent egy újabb trükk: miután betörnek valakihez, néhány hét múlva rendőrnek kiadva magukat visszatérnek. Arra hivatkoznak, hogy tudnak a bűncselekményről, és amíg egyikük eltereli a lakástulajdonos figyelmét, addig társai összeszedik a szobákban megtalálható értékeket – ékszereket, pénzt, festményeket. 

Az osztályvezető megjegyezte, sokféle trükk vált ismertté, ám a hiszékeny emberek ennek ellenére  könnyen bedőlnek a látszólag szimpatikus csalóknak. „A figyelmeztetéseknek nagyon kevés a foganatjuk. Előfordul, hogy életmentő műtétre kuncsorognak pénzt az utcán, esetleg odatelefonálnak a sértettnek, aki meghallva a 'Szia, Mama!' megszólítást, már nevén szólítja az unokájának, gyermekének hitt hívót. Ettől kezdve könnyű dolguk van a bűnözőknek.”

Trükkös csalást egyszerűbb elkövetni, mint egy rablást, és a megszerzett összegek sem jelentéktelenek – vélekedett Seres András. „Volt olyan eset, amikor az illetőtől egymillió forint körüli összeget vittek el. Emlékezetes volt az az ügy is, amikor egy magatehetetlen ember az ablakon át egy damilon engedte le összekuporgatott pénzét a trükkös csalónak.” Ezekben az ügyekben a csalók lebukásának a veszélye is kisebb, mint egy bekamerázott vagy több szemtanúval terhelt bankrablásnál. Az idős emberek általában nem tudják jól megfigyelni a tetteseket. Amikor esetleg szembesíteni lehetne őket a feltételezett csalókkal, már nem emlékeznek. Sokszor saját maguk sem akarják elhinni, hogy az a "kedves és szimpatikus ember" átverte őket és ellopta a pénzüket – mutatott rá Seres András, és fokozott óvatosságot ajánlott a trükkös csalókkal szemben.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!