szerző:
MTI

Az elnöki kegyelmet kapott elítéltek felmentését általában a megromlott egészségügyi állapottal, eltartásra szoruló hozzátartozókkal, a bűncselekmény tárgyi súlyával és társadalmi, erkölcsi megítélésével indokolták - olvasható a Vasárnapi Hírek című hetilapban megjelent cikkben.

A lap birtokába került lista szerint 2005 óta összesen 108 elítélt részesült kegyelemben: 2007-ben 1.378 kérelemből 23, 2008-ban 799 kérelemből 27, 2009-ben 911 kérelemből 17 esetben adott kegyelmet adott a köztársasági elnök kegyelmet.

A lap ismerteti, hogy a kegyelemnek a magyar jogrendszerben két fajtája van: az eljárási és a végrehajtási kegyelem. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai és kommunikációs főosztályvezetője a Vasárnapi Híreknek elmondta: arról, hogy valaki hogyan és kihez fordulhat kegyelemért, pontosan rendelkezik a büntetőeljárási törvény.

Az eljárási kegyelem azt jelenti, hogy egy büntetőeljárás során, a jogerős ítéletet megelőzően kér és kap valaki kegyelmet, vagyis azonnal megszűnik az ellene folyamatban lévő büntetőeljárás. A főosztályvezető szerint ez rendkívül ritkán fordul elő, és oka szinte kivétel nélkül az, hogy súlyos betegség miatt nem lehet lefolytatni a büntetőeljárást.

A kegyelem másik, gyakoribb típusa a végrehajtási kegyelem. Ebben az esetben a kegyelmi kérvényt az elsőfokú ítéletet meghozó bíróhoz kell beadni, aki továbbítja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba, ahol egy osztály foglalkozik a kérvényekkel. A kérvényt a miniszter saját támogató vagy ellenző javaslatával továbbküldi a köztársasági elnöknek, aki döntését követően visszaküldi ellenjegyzés céljából a miniszternek. Az ellenjegyzés nélkül nem érvényes az államfő döntése, azzal a miniszter magára vállalja a politikai felelősséget

(Az MTI adatai szerint az utóbbi idők legismertebb ilyen típusú döntését - azaz a köztársasági elnöki kegyelem alá nem írását - Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter hozta. 1998. április 30-án a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében 11 rendbeli vesztegetés bűntettében bűnösnek találta Kunos Pétert, az Agrobank egykori vezérigazgatóját, s két év végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta. Ugyanabban az évben, november 9-én Göncz Árpád köztársasági elnök helyt adott a kegyelmi kérelemnek, ám egy nappal később Dávid Ibolya igazságügy-miniszter nem ellenjegyezte az államfő kegyelmi határozatát. Döntését azzal indokolta, hogy a kérvényben elsősorban Kunos Péter egészségi állapotára való hivatkozás szerepel, ezt azonban az igazságügyi orvos-szakértői vélemény nem támasztja alá. Dávid Ibolya másik indoka az volt, hogy nem kívánta felülbírálni a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletét.)

A lapnak nyilatkozva Kumin Ferenc hangsúlyozta: Sólyom László köztársasági elnöknek nincsen "kegyelmi politikája", hanem kizárólag az igazságügyi minisztertől hozzá érkező javaslatokat bírálja el és küldi vissza ellenjegyzésre.

Beszámolt arról is, hogy a kegyelmi döntéseknek soha nincsen részletes indoklása, de általában megromlott egészségi állapot, eltartásra szoruló hozzátartozók, a bűncselekmény tárgyi súlya, társadalmi, erkölcsi megítélése adhat okot a kegyelemre.

A lap 2005-től tételesen felsorolja az elnöki kegyelemben részesültek nevét, s ennek alapján például tudni lehet, hogy 2009-ben az alábbiak részesültek elnöki kegyelemben: Alimaj Sahit (lopás, visszaélés közokirattal, közokirat-hamisítás), Balogh Viola (számvitel rendjének megsértése), Boros Gyula Gábor (ittas vezetés), Bódi József (kiskorú veszélyeztetése), Bódi Józsefné (kiskorú veszélyeztetése), Chen Shao Qing (közokirat-hamisítás), Faragó Rita (rablás), Funk Ádám (közokirat-hamisítás), Gaál Andrea (tiltott kéjelgés szabálysértés), Herczeg Renáto (garázdaság), Kémendi Józsefné (garázdaság, könnyű testi sértés), Kozák Frigyes Tibor (tartás elmulasztása), Losó Béla (közokirat-hamisítás), Nagy Mariann (csalás, magánokirat-hamisítás), Ngo Viet Ho (közokirat-hamisítás), Nyíri János (lopás), Pergel László (ittas járművezetés), Solymosi Péter (csalás, magánokirat-hamisítás), Szabó Attila (visszaélés közokirattal), Szeifert Ferenc (lopás), Szemerédi László (ittas járművezetés), Topcic Dzemal (visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel), Vígh Albert (közúti baleset okozása), Wersheffani Nagmi Mohamed (csalás, sikkasztás, magánokirat-hamisítás), Zombor Edit (magánokirat-hamisítás).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

Ilyen közel még nem volt a lynchi rémálom: érteni nem fogja, csak érezni

Ilyen közel még nem volt a lynchi rémálom: érteni nem fogja, csak érezni

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső