szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alapos társadalmi vita és a következmények mérlegelése nélkül nem demokratikus az élethez és emberi méltósághoz való jog magzatra való kiterjesztése, az abortusz tilalma pedig nem csökkenti az abortuszok számát, de növeli a veszélyességüket - közölte a TASZ szerdán.

A művi terhesség-megszakítások számának csökkentése üdvözlendő állami cél, azonban a jelenlegi abortusz-szabályok szigorítása nem a terhesség-megszakítások számának csökkenéséhez, hanem az eljárás biztonságának súlyos romlásához vezetne - írta a TASZ a közleményében.

A jogvédő szervezet szerint a magzat élethez való jogának alkotmányba foglalása egy szekularizált, plurális társadalomban nem indokolható. Úgy vélték: a nők döntési szabadságába tartozik az életüket alapjaiban befolyásoló döntés meghozatala, emellett az államnak a nem kívánt terhességek megelőzése és az egészségügyi ellátást igénybe vevők biztonságának garantálása a feladata.

"A nők önrendelkezési jogának kiüresítését, de legalábbis súlyos korlátozását jelentené a magzat élethez való jogának elismerése, miközben az önrendelkezési jog érvényesülése a hatályos szabályok szerint sem korlátok nélküli" - olvasható a közleményben.

Mint felidézték: a hatályos szabályozás szerint is szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki súlyos válsághelyzetre hivatkozva kéri a nem kívánt terhesség megszakítását: részt kell vennie két tanácsadáson a családvédelmi szolgálatnál, amelyek közül az elsőnek a magzat megtartása érdekében kell történnie. A 12. terhességi hét után pedig kizárólag orvosi indikáció alapján végezhető terhesség-megszakítás.

A TASZ szerint az államnak nem feladata, hogy erkölcsileg értékelje a művi terhesség-megszakítást választó nő döntését. A világnézetileg semleges állam részéről nem elfogadható, ha egyházi személyeket kíván bevonni a nő döntésének folyamatába.

A jogvédő szervezet felidézte: az Egészségügyi Világszervezet már több jelentésében is rámutatott, hogy az abortusz illegalitása nem befolyásolja a művi terhesség-megszakítások számát, de csökkenti a biztonságukat. Az afrikai országok többségében az abortusz tilos, mégsem jut száz terhességre kevesebb abortusz, azonban ezek jelentős hányadára jellemző, hogy megfelelő tudás nélkül és/vagy olyan körülmények között végzik el, amelyek nem felelnek meg a minimális egészségügyi feltételeknek sem.

Az Európai Tanács Parlamenti Bizottsága 2008-ban készült jelentésében a tagállamoknak a következő ajánlásokat fogalmazta meg: dekriminalizálják az abortuszt, garantálják, hogy a nők hatékonyan tudják gyakorolni döntési jogukat, fogadjanak el hiteles adatokon alapuló szexuális és reproduktív stratégiákat, amelyek lehetővé teszik a fogamzásgátló módszerekhez való egyenlő hozzáférést, illetve erősítsék a szexuális oktatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Nyíregyházi kórház: Ellenvetés nélkül néznek a kihívás elé az átvezényelt háziorvosok

Nyíregyházi kórház: Ellenvetés nélkül néznek a kihívás elé az átvezényelt háziorvosok

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized