szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kétnapos munkalátogatáson a német fővárosban tartózkodó magyar államfő elmondta: a kecskeméti Mercedes-beruházást elhatározó Daimler cég által kezdeményezett eszmecserén a bizalom további erősítése mellett meg akarja köszönni a német cégeknek, hogy csaknem 800 millió eurót ruháznak be Magyarországon és bővítették gazdasági jelenlétüket.

Mindennek - mint az elnök utalt rá - különös jelentősége van azért is, mert ezek a döntések a gazdasági válság kellős közepén születtek. Schmitt Pál úgy értékelte, hogy ez a Magyarország iránti teljes bizalom jele. Az alapkövet az Audi nagyberuházás tette le, amit a nagy rivális, a Daimler elhatározása követett - emlékeztetett az államfő. Ennek kapcsán a köztársasági elnök idézte német kollégáját, Christian Wulffot, aki szerdai találkozójuk során kijelentette: a magyar embereket szorgalmukról, szakértelmükről és megbízhatóságukról ismerik.
   
A csütörtöki eszmecserén egyébként mintegy 20 német nagyvállalat vezetői vesznek részt, a Daimler és az Audi mellett a többi között a Siemens, a Bosch, a Deutsche Telekom, az RWE és az E.ON képviselői. A Christian Wulff államfővel és Angela Merkel kancellárral tartott szerdai találkozók után a magyar köztársasági elnök csütörtöki programjában újabb, magas szintű politikai konzultációk is szerepelnek. Így Schmitt Pál találkozik Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével - akit minden bizonnyal a magyarországi belpolitikai helyzetről és az alkotmányozás folyamatáról tájékoztat -, majd a magyar európai uniós elnökségi célkitűzésekről és a kétoldalú kapcsolatokról tart előadást a konzervatív Konrad Adenauer Alapítványban.
   
A magyar kultúra külföldi közvetítését szolgálja ugyanakkor Schmitt Pál tervezett látogatása a tavaly 200 éves Humboldt Egyetemen, amely Berlin első egyeteme, és hallgatóinak felkészültségét tekintve egy nemzetközi statisztika szerint nemcsak Európában, hanem az egész világon az elsők között van. "Ars poeticája" a kutatás és a tanítás egysége, magyar "sajátossága" pedig az, hogy az egyetemen működik egy a hungarológiai kutatásokkal, illetve a magyar irodalommal, valamint kultúrával foglalkozó tanszék, amelyet Schmitt Pál ugyancsak felkeres.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Béla Vélemény

Újabb kérdőjelek Schmitt Pál életrajzában

Schmitt Pál életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 1980-81-es időszak, amikor már megvált az Astoriától, de még nem ült át a Népstadion és Intézményei főigazgatói székébe. Fenyvesy Csaba, a háromszoros olimpiai bajnok csapattárs ekkoriban, Schmitt révén, ismerkedett meg Csima Ferenccel, a Fórum Szálló Szervező Iroda műszaki igazgatójával. Csima ellen „Angyal” fedőnéven akkor már egy éve nyomozás folyt. Az 1982-es perben „vesztegetés és devizabűncselekmény elkövetése” miatt Csimát 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélték, Fenyvesy felfüggesztettet kapott, Schmitt kihallgatásának nincs nyoma.

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről